Reconeixement
Mengem 03/05/2023

La Boqueria immortalitza el Pinotxo en una figura de cera

La presentació del llibre de Juanito Bayén i de la seva figura de cera es converteix en un sentit homenatge pòstum

5 min
Imatges de la figura de cera del Pinotxo (Joan Bayén) tant al Museu de cera, com a Les Rambles i de l'acte de presentació del seu llibre a La Boqueria. Diari ARA, Víctor Cabo.

BarcelonaChristian Escribà: "El més maco és marxar i que et recordin com una gran persona, ho voldria per a mi mateix". Ferran Adrià: "Ha sigut una de les icones de la gastronomia catalana. I, sobretot, era una gran persona". Marc Ribas: "Ha estat algú que m'ha marcat més enllà de l'àmbit professional. És algú que se't queda a dins. I celebrar la vida pensant en el capipota i els fesolets". Joan Roca: "El trobarem a faltar. Encarnava l'essència d'aquest ofici meravellós que és el de fer feliç a la gent". Aquestes són algunes de les paraules que s'han dedicat avui al Mercat de la Boqueria a Juanito Bayén, el Pinotxo. Era un acte de comiat, d'homenatge, de presentació del seu llibre i de la figura de cera que a partir d'avui serà al Museu de Cera, al costat de "l'Olimp de la cuina catalana", en paraules d'Òscar Ubide, gerent del Mercat de la Boqueria.

La sala en què es presenta el llibre La Boqueria del Juanito (Editorial Genco) queda petita de seguida. Representants polítics, paradistes i amics del Pinotxo no es volen perdre aquest sentit homenatge. Carme Ruscalleda, Carles Gaig, Xavier Trias, Isidre Gironès, Albet Batlle, Òscar Nebreda... També s'hi esperava Ada Colau, però l'alcaldessa va donar ahir positiu per covid i no ha pogut assistir a l'acte. Avui és un dia emotiu perquè, com destaquen diverses de les personalitats que intervenen en l'acte, té un gust agredolç. Tant la presentació del llibre com la presentació en societat de la figura de cera del Juanito Bayén estaven previstes en el context d'un homenatge en vida, però no hi han sigut a temps.

L'acte comença amb un vídeo del Juanito dient: "Tenint amics com els que tinc i al costat de la meva esposa estic meravellosament bé. La Boqueria per a mi comença a acabar-se, ja he fet prou. Recordaré sempre els bons records que m'ha donat. Tots els treballs que he fet han estat molt satisfactoris. Tinc ganes que surti el llibre. He fet el que he pogut al Pinotxo. Només demano que guardin algun plat dels que nosaltres fèiem. El futur és que la gent sigui agradable. El capítol d'aquesta gran novel·la ja s'ha acabat. Bon viatge per a tots".

Un homenatge que "hauria d'haver arribat abans"

Òscar Ubide, gerent de la Boqueria, ha explicat que fa uns mesos li van prendre mides per fer-li la figura de cera. Una iniciativa del mercat que el Museu de Cera de la ciutat va rebre de bon grat. En un inici el Pinotxo no sabia per què eren totes aquestes mides. Volien que fos una sorpresa. Per sort, van arribar a temps d'explicar-l'hi i de mostrar-n'hi fotografies. Montserrat Ballarín, regidora i presidenta de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, ha destacat que era "un dia difícil": "Tots tenim mala consciència. Aquest homenatge hauria d'haver arribat abans". I ha afegit que també hauria d'haver estat així pel que fa al llibre i a la Medalla d'Or al Mèrit Cívic aprovada a l'últim plenari de l'Ajuntament. "Quan estem vius hem de dir a tothom el que sentim per ells. El cas del Juanito és un exemple clar de com fer ciutat, com fer felices les persones des de la parada d'un mercat. El Juanito era especial perquè tothom que hi anava, tothom, es pensava que ell era l'amic". Tothom del públic ha assentit.

Jordi Mas, president del Mercat de la Boqueria, a banda de subscriure que és un dia trist, ha recordat que el Pinotxo "ens ha ensenyat que en un mercat es pot fer bona cuina". "Ha estat el nostre gran influencer, el nostre gran ambaixador. Ha fet que fos un mercat internacional".

Imatge de la presentació del llibre del Pinotxo a la Boqueria.

Tothom té una anècdota

La cuinera Carme Ruscalleda ha dit que quan hi anaven a menjar ell advertia amb sorna: "Tots aquests no venen aquí a menjar, venen a espiar". I la xef ha confessat que sí: "Veníem a espiar aquesta rialla de complicitat. La proximitat era el que el feia gran". I ha explicat que, quan ha entrat al mercat, amb la mirada l'ha anat a buscar a la parada en un acte reflex. "Si hi hagués estat, l'Obama i l'Springsteen haurien vingut aquí". Ha volgut posar de manifest que ha fet estimar al món el patrimoni gastronòmic català i, per això, com a vicepresidenta de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Restauració també hi ha volgut traslladar el reconeixement cap al Pinotxo.

Intentant contenir l'emoció, Salvador Capdevila, vicepresident honorífic del mercat, ha fet riure tothom. Ha explicat que un dia van venir "unes models, a fer-se fotos, que almenys feien dos metres". Així que el Juanito va treure un barril de cervesa i el va fer rodolar fins on eren. Tot seguit va pujar sobre el barril de cervesa per fer-se una foto amb elles.

L'advocat de la família, Enric Moreno, en nom de la família i la viuda, ha volgut fer extensiu al públic que el Juanito va arribar a veure la portada del llibre, diverses fotos i il·lustracions. I, tot i que era un dia que no es trobava gaire bé, se li van il·luminar els ulls. "És el llibre definitiu", ha dit. "Heu tret un llibre on es reflecteix el que és l'essència de la Boqueria. Que són persones. Els paradistes. Estic enamorat de la Boqueria com a comprador. M'agradaria que l'essència no es perdés. Mercats com els de Barcelona no en trobes arreu del món", ha dit el cuiner Carles Gaig. El també cuiner Isidre Gironès ha ressaltat una característica del Juanito: "Et rebia amb un somriure, podria riure i ser amable, però la mà a la cafetera. Mai deixava de treballar".

Emmanuel Bouvard, coeditor de l'Editorial Genco, diu que el llibre ha estat "un acte d'amor" per a l'home que "era el somriure de la Boqueria". Alberto Herrero, coeditor de l'editorial, ha explicat que el llibre té tres parts: la primera està dedicada a la biografia del Pinotxo, la segona a la història del mercat, i la tercera conté entrevistes "a cor obert" als seus amics i a personalitats del món de la cuina que es poden veure en vídeo gràcies a un sistema de QR.

La sala més divertida del museu

En acabat, els assistents han baixat Rambla avall, on s'ha descobert la figura de cera. Al treure el llençol que el tapava, la Carme, la viuda, no ha pogut evitar pentinar els cabells de la figura. Un gest instintiu de tendresa. Tothom s'hi volia fer fotos. Posteriorment s'ha traslladat la figura dins del museu. Hi compartirà sala amb Carme Ruscalleda, Jordi Cruz, els germans Roca, Ferran Adrià i el ratolí de Ratatouille. Li han fet un espai inspirat en la Boqueria. Queda al costat de l'atenta mirada de Salvador Dalí. Vull pensar que de nit, quan apaguin els llums, aquesta sala a partir d'avui serà una festa.

El lloc definitiu de la figura de cera del Pinotxo dins el museu.
stats