10 delícies gurmet per regalar aquest Nadal (i un 'bonus track' que heretaran els vostres fills)

Hem fet una selecció de 'delicatessen' per llepar-vos-en els dits

5 min
Una taula festiva.

Les Festes són dies de menjar coses bones i també de regalar-ne. Us proposem una selecció, que hem fet lliurement, de productes gurmet que us faran quedar bé i us ompliran la panxa d'esperit nadalenc.

1.
El millor torró
El millor torró artesà de crema del 2023.

Si parlem de torrons, hi ha una màxima que s'ha de seguir sempre: procurar comprar torró artesà. Aquest any toca triar "el millor dels millors", com diuen a l'APM. Aquest seria el guanyador del concurs al millor torró artesà de crema cremada d'Espanya, que trobem a les comarques gironines, a la pastisseria Noguera (que té botigues a Vilobí d'Onyar, on té la seu, i a Riudellots, Maçanet, Girona, Sant Gregori i Vilablareix). Si us queda lluny, una altra opció és optar pel que va guanyar l'any passat, el de la pastisseria La Colmena, a la plaça de l'Àngel de Barcelona.

2.
Panettones de campionat
panettone tradcional de Vallflorida.

Continuem amb els concursos, perquè enguany ha tingut lloc un fet únic, el guanyador al millor panettone tradicional i el guanyador al millor panettone de xocolata de l'Estat han recaigut al mateix obrador: la pastisseria Vallflorida de Sant Esteve de Palautordera. Quan es va anunciar que havien guanyat, van vendre al llarg de la primera setmana el mateix que en tota la campanya de Nadal anterior. Bones notícies per a aquest negoci familiar que ara lideren els fills, Lluís i Gerard Costa, amb l'energia de la joventut però amb els peus molt ben arrelats a terra. Els panettones (i altres delícies) es poden comprar online.

3.
El porc que ens mereixem
Sobrassada de Cal Rovira.

De porc i de senyor se n'ha de venir de mena. Així que, per si de cas, triem els millors porcs. En aquest cas els trobem a Sagàs, d'on surten els embotits de Cal Rovira, un exemple d'alta qualitat i compromís amb el medi ambient; també d'economia circular que passa per l'alta gastronomia, a través del restaurant de la família, Els Casals, que és ben a prop de la granja. A la web de Cal Rovira podeu comprar en línia o bé trobar els establiments més propers on tenen els seus productes a disposició dels clients. Creieu-me, un cop heu tastat la seva sobrassada, no hi ha marxa enrere.

4.
Una delícia del Moianès
Formatge de cabra novell amb tòfona de la formatgeria Montbrú.

Catalunya és un país formatger, d'això no hi ha cap dubte. Així que, tot i que es fa difícil triar-ne un, us proposem una novetat: el novell amb tòfona, un formatge cremós de cabra amb tòfona de la serra de Busa, fet per Formatges Montbrú. La tòfona és de qualitat, melanosporum que prové d'una zona entre Solsona i Berga. Els mateixos elaboradors recomanen menjar-lo amb un vi blanc amb una mica de fusta, cava o una cervesa rossa, acompanyat de pa de pagès. No sé si tindreu temps de fer gaires invents perquè el formatge un cop encetat s'evapora, de bo que és. Ideal per fer paneres amb criteri o per no presentar-se en un sopar amb les mans buides.

5.
Una cervesa que ja és tradició
La cervesa de Nadal.

Fa deu anys Damm va recuperar una tradició: fer una cervesa de Nadal pensada per compartir i per maridar amb la gastronomia d'aquests dies. Enguany ja hi ha al mercat l'onzena Cervesa de Nadal de Damm, una edició limitada que es pot trobar en bars, restaurants, supermercats i online. Però aquesta cervesa, de color de roure, no és una invenció nova, sinó que es remunta a una tradició del segle passat en què els mestres cervesers feien una cervesa especial per als treballadors i els seus éssers estimats. Ara la companyia la posa a l'abast de tothom.

6.
'Pâté en croûte comme il faut'
Pâté en croûte del restaurant L'Ambassade

Albert Boronat triomfa amb un clàssic de la gastronomia francesa: el pâté en croûte. Abans tenia el restaurant L'Ambassade de Llívia, on es podia tastar aquesta delícia (i d'altres), però recentment ha tancat el restaurant i ha obert una botiga on el pots comprar per emportar. També es pot trobar en diversos establiments de tot Catalunya. Per començar, a la Carnisseria Pons de Llívia, que van creure en el projecte des del primer moment. També el podeu comprar al supermercat d'El Corte Inglés, Cannelonia (Barcelona), Xarcuteria Mila (Esplugues de Llobregat), Can Prats Bons Queviures (Girona) o a la web de CasaTOC. Farcit d'au de corral, porc ibèric i foie gras, el venen llescat i envasat al buit en una peça de 150 grams que conserva tot el savoir-faire de Boronat. També es pot comprar la peça sencera.

7.
El tió que es menja
La 'bûche de Noël' d'Oriol Carrió.

No marxem de la tradició francesa, perquè a diferència del nostre tió, el tronc de Nadal gal es menja. Es tracta de la bûche de Noël, un pa de pessic farcit que s'enrotlla fins a formar un cilindre. Llavors es cobreix amb xocolata i es decora donant al dolç aparença d'escorça d'arbre. A casa nostra, en podeu trobar un amb un gir a la catalana en un establiment familiar i artesà: la Pastisseria Carrió, al barri de Gràcia de Barcelona, on els germans Oriol i Anna Carrió han fet la seva versió farcida de crema catalana cremada.

8.
El millor xocolater
Les rajoles del xocolater Lluc Crusellas, de nom 'Eukarya'

Lluc Crusellas, reconegut com el millor xocolater del món l'any 2022, ha llançat al mercat una línia de productes de xocolata que es poden comprar en línia. Es poden adquirir al pop-up que té a l'Hotel Yurbban Trafalgar a Barcelona, a l'Ametller Origen i també a la seva flamant botiga a Vic, que està sent tot un èxit (carrer de Lleida, 23). L'establiment es diu Eukarya i és l'únic lloc on hi ha les 40 referències de dolços que produeix, com ara els rocs, els torrons, els esfèrics o tauletes de xocolata. Entre elles, la que té de xocolata negra i te matxa, que és un vici. A la botiga també hi trobareu el trofeu que el va coronar com a World Chocolate Masters.

9.
Temps de sobretaula
Els licors d' Onalic

Maria Serra va crear a Montgat el seu somni: una línia de licors fets amb productes ecològics sota el seu segell: Onalic. Va començar inspirant-se en el clàssic limoncello italià, però a banda de llimona hi ha posat menta i gingebre. Té un segon licor, fet amb cítrics, la base del qual és licor de taronja, a què afegeix llimona, llima i una combinació d'espècies: anís estrellat, clau o canyella de Ceilan. Finalment, té una tercera proposta de cafè amb vainilla i canyella. Tots tres són idees boníssimes per prendre com a digestiu a les llargues sobretaules nadalenques. Ah, i no contenen ni colorants ni conservants.

10.
Per fer tirar avall
El Matcha Lattle Christmas Tea del Tea Shop.

Després dels àpats sovint massa copiosos l'únic que accepta el cos és una infusió. En aquest cas, Tea Shop fa unes barreges especials pensades per a Nadal i les ven en petites caixetes perquè puguis tenir un set i tastar-ne de diferents. Un exemple és el te negre amb ingredients que recorden el massapà, o el te wulong, que és un homenatge al panettone. Tenen dues caixetes diferents amb cinc tes cadascun. I com a especialistes en te, també disposen de la rajola de Lluc Crusellas de matxa i xocolata a les seves botigues.

'Bonus track', el regal definitiu

Una 'cocotte' de Le Creuset.

Un regal gastronòmic que serà profundament valorat és la cocotte de Le Creuset, que no es menja, però que et farà menjar molt millor. Aquest estri de cuina té una característica que va contra els temps actuals: dura per sempre. Feta de ferro colat a França, és un element de cuina indispensable per a molts cuiners professionals. Els usuaris de Le Creuset defensen que els plats no queden iguals si es cuina en una altra cassola i que les cocottes s'hereten de pares a fills. La marca cada Nadal estrena colors nous, a banda del vermell clàssic, i pot ser un molt bon regal per animar tothom a posar-se el davantal, encendre els fogons i cuinar.

stats