La nova revolució turística
Mengem / Vins i caves05/07/2023

Les vinyes verdes, vora el mar, són la nova platja (amb respecte per la natura)

10 cellers on esbargir-se menjant, bevent, dormint o fent-hi un capbussó, i sempre envoltats de verd

L’última revolució de l’enoturisme acaba d’arribar. A les vinyes s’hi passeja, a peu, amb bicicleta o segway, s’hi tasten els vins, s'hi menja, s'hi pren el sol en còmodes hamaques i també s’hi dorm. Fins i tot s'hi pot fer un capbussó en piscines infinity pools. “N’hem vist moltes, de revolucions enoturístiques, però l’actual és forta, perquè ha nascut després de la pandèmia, en un moment en què la població busca espais oberts, de natura”, explica Lluís Tolosa, autor i editor de llibres de vins, guanyador el 2021 del Best Wine Publisher in the World. El turista troba en les vinyes les comoditats del bon beure i el bon menjar, i un espai respectuós per esbargir-se. Hi va haver un temps en què les platges eren el lloc de contacte amb la natura, on el lleure i el respecte anaven de bracet, i actualment ho són les vinyes.

Ara bé, al món no és una novetat. "Hi ha regions del món que ens porten molt avantatge, com és el cas de Napa Valley, a Califòrnia, o la Toscana, a Itàlia", afirma Tolosa. Tal vegada són els dos gran referents de l'enoturisme, els exemples a seguir.

Fem una tria de 10 cellers o establiments, repartits pel país, on podeu fer enoturisme. N’hi ha molts més, de molta qualitat; i de ben segur que l’explosió just acaba de començar. Benvinguda cultura del vi!

1.
Els planetes, a Mas La Plana

La Nit d'Estrelles de la Família Torres.

Família Torres fa anys que obre les vinyes al públic. I entre totes les activitats, repartides pels diversos cellers, n’hi ha una que s’ha convertit en un clàssic de l’estiu (en porta dotze edicions i acumula premis prestigiosos!): la contemplació del planeta Venus a la vinya Mas La Plana, a Pacs del Penedès. La pròxima data és el 8 de juliol; porta per títol la Nit d’Estrelles, i l’activitat combinarà el vi, la gastronomia, l’observació d’estels i la música en directe. Tot plegat començarà a les vuit del vespre amb un recorregut a peu per la vinya, en què es coneixerà el procés d’elaboració dels vins, la pràctica de la viticultura regenerativa i la lluita contra el canvi climàtic de la Família Torres. Després, els astrònoms de l’Observatori Gastronòmic del Parc del Garraf, amb el telescopi de Galileu, guien els assistents en l’observació i descoberta del planeta Venus. I, per acabar, el cuiner Sergi Millet prepara un menú maridat amb vins dels cellers de Família Torres: Clos Ancestral Blanc i Jean Leon 3055 Rosé (DO Penedès), Salmos (DOQ Priorat) i l’escumós Estelado Rosé de Miguel Torres Chile. I el punt final, la música: l'hi posarà el grup Diana Palau & Toni Sala Jazz Trio. I qui vulgui podrà continuar observant el cel del Penedès amb l’ajut del telescopi.

Nit d’Estrelles 

Per realitzar l’activitat, cal fer reserva prèvia a través del web torres.es, del telèfon 93 817 73 30 o del mail reserves@torres.es 

Preu: 79 € (sopar inclòs)

Cargando
No hay anuncios
2.
Juvé & Camps

Bar de vins i observar el desgorjat del cava.

Juvé & Camps obre les caves al visitant amb un bar de vins com a proposta llaminera, on es pot menjar i beure els caves més singulars, i també amb visites per les vinyes, que proposen de fer-ho amb diversos mitjans de transport, i que acaben de la millor manera possible: amb tastos a les mateixos vinyes que s'han veremat per fer els caves. "La nostra competència no és el celler del costat, és la platja o el Camp Nou", diu Ana Lópezcano, directora de comunicació del celler. L'oferta que tenen va des de la visita espontània al winebar, per fer tastos, a la visita organitzada al celler, o el passeig entre vinyes de la Finca d'Espiells, en què es pot elegir l'activitat a mida: amb furgoneta, Citroën Méhari, segways o bicicletes.

Pel que fa a la visita al celler, es comença i s'acaba al winebar, i permet veure l'edifici de l'any 1921, catalogat i reformat per dins. Passejareu per les entranyes del celler, amb totes les ampolles fent repòs, a més de conèixer la història de la família i el procés d'elaboració. La visita permet tastar el vi base i veure en directe el procés de desgorjat, una cosa que ofereixen pocs cellers. La visita, esclar, també permet tastar el producte final. No patiu, que s'hi arriba perfectament amb tren, només heu de baixar a la parada de Sant Sadurní d'Anoia i caminar 10 minuts. Rosa Rodon

Juvé & Camps

Sant Venat, 1. Sant Sadurní d’Anoia

Tel. 93 891 10 00

juveycamps@juveycamps.com

3.
Celler Carol Vallès

Música i caves ecològics al Festival Instants.

El pati del Celler Carol Vallès es transforma per convertir-se en escenari de música i restaurant on tastar la gastronomia local i els caves ecològics del celler familiar, situat a la població de Subirats, a l'Alt Penedès. Tant és així, que el celler posa nom a l'esdeveniment: Festival Instants. Aquest estiu els artistes convidats són la cantant Clara Gispert, que hi presentarà Revolts, amb referències al jazz, al country, al pop i al hip-hop; també Guillem Ramisa i la seva banda, i, per acabar, el grup vocal In Crescendo, que va resultar guanyador de la segona edició del concurs de TV3 Oh Happy Day. La música és l'excusa ideal per visitar un celler del Penedès compromès amb el territori, i que proposa moltes altres activitats enoturístiques, com ara el tast de xocolata Simon Coll amb brunch gurmet, o una visita al celler amb tast i aperitiu (activitat que ofereixen amb una promoció de 2+2 durant el mes de juliol).

Cargando
No hay anuncios

Celler Carol Vallès

Dates dels concerts: Clara Gispert, 8 de juliol; Guillem Ramisa, 15 de juliol; In Crescendo, 22 de juliol.

Can Parellada, Corral del Mestre, s/n, 08739 Subirats.

Tel.: 93 898 90 78

Correu electrònic: visites@cellerscarol.com

4.
Finca Viladellops

Safari entre Vinyes.

Marcelo Desvalls, el propietari de Finca Viladellops, és un entusiasta del món del vi, dels seus vins i del seu celler. Ningú com ell explica com és la terra on creixen els seus ceps. Elabora vins negres i blancs que han estat premiats als millors certàmens. D'entre totes les activitats enoturístiques, destaquem la ruta que anomenen Safari entre Vinyes. El recorregut comença per la visita al celler, els monuments d'interès cultural de la finca (l'ermita de Sant Joan del segle XIII, la torre medieval del segle XII o el centre d'interpretació de la família Desvalls), continua per un tast de vins premium i per una ruta entre vinyes amb 4x4, que inclou la possibilitat de demanar-ne tres de simultanis per visita, amb una capacitat cada un de 6 persones. L'hora de la visita és a les 11 i a les 18 hores. Té una durada de dues hores, i les visites sempre han de ser concertades. I el preu per cotxe és de 310 €.

Finca Viladellops - Celler Gran

08734 Viladellops (Olèrdola, Alt Penedès)

Cargando
No hay anuncios

Telèfon: 696 73 07 99

info@viladellops.com

5.
Mas d'en Bruno

Vins de la DOQ Priorat per capbussar-s'hi.

Per una carretera sinuosa, per on s'ha de passar lentament, on els carrils semblen una serp estreta i tortuosa, s'arriba a Torroja del Priorat, una població que en el cens del 2022 comptava amb 141 habitants. Als afores de la població, al darrere de muntanyes amb bancals de vinyes, s'alça Mas d'en Bruno. El seu color, de terra, s'integra entre els verds de les vinyes. La piscina, de l'estil infinity pool, convida al bany tot just arribar-hi. I a l'interior, tot el confort d'un hotel que compta amb la distinció de Relais Chateaux: spa, suites i, atenció, cuina de km 0 i de temporada. Al capdavant dels fogons hi ha el cuiner Josep Queralt Sales, amb llarga trajectòria al darrere, que prepara menús en què destaquen els vegetals i el producte, cuinats amb diferents tècniques. Per a cada un dels plats, la sommelier proposa maridar-los amb els vins de la DOQ Priorat i també de la resta de denominacions d'origen del país, i també de fora. El tàndem cuiner-sommelier és de nivell, perquè l'un i l'altra saben relatar al comensal el perquè d'allò que es menja i es beu. I tot plegat en un entorn que sembla de pel·lícula, però que no ho és, perquè és en una població petita de la comarca del Priorat, a la qual s'arriba després d'haver passat per moltes altres poblacions petites i belles (Porrera, amb el seu Vall Llach), Falset (amb el seu Hostal Sport, on sempre s'ha de fer una parada i fonda quan s'hi passi per davant i el restaurant Brichs, un altre puntal de la població).

Mas d'en Bruno

C. Mas d’en Bruno s/n, Torroja del Priorat.

Tel. 877 676 070 

info@masdenbruno.com

Cargando
No hay anuncios
6.
Oller del Mas

Domir en una cabana amb massatge de vinoteràpia

La família Margenat, de l'Heretat Oller del Mas, és una de les punteres en activitats enoturístiques. Entre moltes de les propostes que proposen hi ha dormir tres nits en una cabana, envoltada de natura, que inclou una ampolla de vi de benvinguda, un menú de degustació llarg maridat amb vins, massatges de vinoteràpia (atenció a la proposta que anomenen Ànima Wellness), visita a les vinyes i al celler. Però Oller del Mas ofereix fins a set propostes enoturístiques més, entre les quals hi ha la visita al celler de la mà del propietari i amb tastos de vi i menjar, elaborat pel restaurant Bages964.

Heretat Oller del Mas

Carretera d’Igualada C-37z km 91.

Manresa

Tel.93 876 83 15

7.
Perelada

Enoturisme de 360º

La del celler Perelada potser és una de les ofertes més completes, ja que compta amb hotel, castell i restaurants de primer nivell. I aposta per l'enoturisme des de fa molts anys, quan potser ni tan sols la paraula estava en alça. Per a aquest estiu, una de les novetats ve de la mà del restaurant Castell Peralada, que proposa un menú degustació amb plats tradicionals, productes de km 0 i de temporada, en què els vegetals són especialment el focus d'atenció. El cuiner Javi Martínez elabora tres aperitius, sis entrants, quatre plats principals i tres postres.

Cargando
No hay anuncios

A més, als jardins del Castell Peralada, el divendres 7 de juliol, el cuiner Paco Pérez estrena la temporada del seu restaurant pop-up, el Shiro, amb un àpat que també compta amb música en directe i que està compost amb els plats més destacats de la proposta del cuiner per al restaurant dels jardins del Castell Peralada. El preu del menú és de 49 €. Per a més informació i realitzar reserves podeu consultar www.shiroperalada.com 

Castell de Peralada

Camí de sota el parc, S/N, 17491. Peralada.

Tel. 972 53 81 25

peraladaresort@grupperalada.com

8.
Raimat Natura

Sopars del cuiner Xixo Castaño.

A Raimat Natura, a quinze quilòmetres de Lleida, el cuiner Xixo Castaño, que ostenta una estrella Michelin pel seu restaurant Malena, a Gimenells, proposa combatre la calor d'estiu amb sopars de dijous a diumenge, pensats amb la millor gastronomia de proximitat: coca de recapte amb arengada fumada; caragols al perfum de llorer; capipota amb cigrons; llonganissa a la brasa amb patates i cebes o tonyina escabetxada amb tomàquet, que mariden amb els vins Raimat. A més, els dissabtes i els diumenges també s'hi pot dinar (el menú, a 12,50 €). I tant en un cas com en l'altre es pot tastar el nou vermut de Raimat, anomenat El Polvorí, d'elaboració ecològica. I al voltant de les taules, situades dalt d'un turó, vinyes, 700 hectàrees d’espai natural amb més un centenar d’espècies de flora i fauna. Heu de saber que l'espai està obert al públic de forma gratuïta des de la primavera de 2021; es pot recórrer a peu o amb bicicleta, a través de tres camins assenyalats. Els caps de setmana hi ha la possibilitat de fer-ho amb guia.

Raimat Natura

Horari restaurant i reserves

Cargando
No hay anuncios

Sopars de dijous a diumenge de 20.30 h a 22.30 h / dinars dissabte i diumenge de 12 h a 16 h

Reserves: https://ticketsraimat.15bodegas.com/ca/699-raimat-natura/3944-experiencia-

enogastronomica/info o al telèfon 629 81 86 04

9.
Malvasia de Sitges

Per submergir-s'hi i tastar-ho

La Malvasia i Aiguadolç mantenen una relació d'amor veritable. És el nou lema del Centre d'Interpretació de la Malvasia (CIM) de Sitges, que ofereix aquest estiu tastos de la malvasia de mar, és a dir, tastos d'alguna de les 500 ampolles de malvasia jove, collita 2021, que han submergit a les aigües del port d'Aiguadolç, que han estat onze mesos sota el mar, i que avui, després de l'envelliment submarí, presenten una mineralitat que és un atractiu més de la malvasia de Sitges. De fet, el tast es considera exclusiu perquè actualment només hi ha 150 ampolles disponibles a la venda, únicament a la botiga del CIM. La proposta enoturística es completa amb un tast de Blanc Subur 2022 i Malvasia Dolça del celler de l’Hospital. Alhora, també es pot fer un recorregut pel Centre d’Interpretació de la Malvasia, on es pot descobrir la història i l’expansió de la Malvasia de Sitges.

Centre d'Interpretació de la Malvasia

Malvasia i Aiguadolç: a love story té tres sessions programades els dies 7, 8 i 14 de juliol

Preu: 40 €

Cargando
No hay anuncios

7 juliol | de 19h a 21h

8 juliol | de 19h a 21h 

14 juliol | de 19h a 21h

10.
Espelt Viticultors

Estimen la terra.

L'enòloga Anna Espelt potser és una de les persones més entusiastes de la seva feina. I l'entusiasme l'acompanya amb respecte per la natura. Aquest estiu les propostes que ofereix el seu celler estan destinades a conèixer la història del celler, les vinyes i els vins que hi elaboren, i es pot completar amb allotjament al Mas Espelt, situat als afores de la població de Vilajuïga, envoltat de vinyes i d'oliveres. Entre les curiositats de les visites, hi ha la possibilitat de conèixer-hi les primeres vinyes ecològiques que el celler va plantar fa just vint anys, i tot plegat a un preu assequible.

Espelt Viticultors

Vilajuïga.

Telèfon: 972 53 17 27