Pere Ventura: “Corpinnat ha d’entrar a la DO Cava com a escumós prèmium”
La denominació d'origen Cava dedica el dilluns 10 i el dimarts 11 a un congrés de cavistes, anomenat Cava Meeting, que reunirà els elaboradors i prescriptors a Sant Sadurní d'Anoia
Subirats i Sant Sadurní d'AnoiaL'elaborador de cava Pere Ventura, que forma part de la junta del Consell Regulador del Cava i de la de l’Institut del Cava, defensa que “Corpinnat ha d’entrar a la denominació d’origen Cava dins de la categoria d’escumós prèmium”, en la qual també es trobarien altres elaboradors, cavistes, que comparteixen ideari: raïm veremat a mà, vinificació integral al celler, criances llargues, de divuit mesos mínim. “Soc conscient que la DO Cava parteix d’un error inicial, que és haver absorbit territoris que no eren el Penedès, però com que ara no podem tirar enrere, podem posar-hi categories a la marca”, afirma Ventura al seu celler de Sant Sadurní d’Anoia, que va construir el 1991 juntament amb la seva dona, Mireia Juvé. “Defenso la DO Cava, li vull donar valor”, assenyala Ventura, que creu que el consumidor també ho tindria més fàcil si llegís a les etiquetes que el cava que compra ha estat fet al Penedès o a Requena (País Valencià) o Almendralejo (Extremadura). I a part de saber on ha estat fet aquell cava, tindria més informació, sabria si compra una categoria prèmium o una altra de bàsica.
Aquest estiu passat, la DO Cava ha passat una enquesta entre els elaboradors situats al Penedès per preguntar-los si estarien d’acord que a l’etiqueta dels seus caves hi digués el nom del territori, Penedès. Per a alguns, l'enquesta arriba tard, i sembla feta pels últims moviments que hi ha hagut al territori, sortides de la DO Cava per entrar a Corpinnat. “No sabem encara el resultat de l’enquesta; no puc dir què hi han dit”, comenta Pere Ventura, que defensa la teoria d’integrar tant els elaboradors de Corpinnat com també Pepe Raventós a la DO Cava perquè és la manera de defensar el territori. “Jo comparteixo els motius pels quals els de Corpinnat i el mateix Pepe Raventós van marxar de la DO Cava, ho comparteixo, però no estic d’acord en la forma”, comenta Ventura, que relata com ell mateix elabora els seus caves tal com ho fan els de Corpinnat.
La pau al Penedès
Per a Pere Ventura, treballar per una causa comuna voldrà dir també “posar fi a les disputes i aconseguir la sostenibilitat social”. De fet, ell mateix revela que aquest discurs és el que fa al Consell Regulador del Cava. I continua abordant el que ha fet fins ara la DO Cava. “Soc conscient que les categories que hem posat als caves no hi ajuden, perquè el públic no els entén: no s’entén què vol dir guarda, guarda superior, paratge ni elaborador integral”. Pere Ventura n'és conscient, de tot plegat, però el que vol és que hi hagi “la pau” al Penedès, perquè ells mateixos, Corpinnat i Pepe Raventós, “són molt intel·ligents", i junts poden ser una força única per defensar el territori. Esclar, continua dient Ventura, “tots hem de perdre alguna cosa perquè la força sigui única”.
Per continuar, quan l’elaborador pensa en el nom que caldria tenir per integrar tots els elaboradors d’escumosos actuals, diu que “caldria crear-ne un”. A més, diu: “Jo deixaria un nom obert, en el qual ens hauríem de posar tots d’acord”. De fet, creu que Corpinnat en sortiria beneficiat perquè “no són una denominació d’origen, i per tant no reben ajudes; per a ells, seria avantatjós que entressin a la DO Cava”. Un cop tinguessin el nom decidit, Pere Ventura abordaria el tema del preu que cal pagar pel quilo de raïm: “Hi ha d’haver un preu regulat, normativament, que fos un mínim de 0,60 cèntims”, perquè el viticultor és una peça fonamental, que cal cuidar. De fet, Pere Ventura afirma que ells mateixos paguen el quilo de raïm a 1,30 euros.
Tot plegat, aquesta “pau” social entre els elaboradors d’escumosos al Penedès el que pretén "és pensar en les següents generacions”. A Pere Ventura mateix, un dels seus quatre fills, el segon, Pere Ventura, s’ha unit als pares des de la primavera passada. “Hem de liderar la unió els que estem ara al capdavant per generar esperança al territori, perquè les següents generacions ho tinguin més fàcil". A més, continua explicant que també cal fer-ho "perquè no surti cap altra casa elaboradora de la marca DO Cava; en tenim ara mateix dels que pensen que ells no són iguals que els de Requena, i llavors estan pensant marxar de la DO Cava”.
Per acabar, el celler Pere Ventura treu al mercat cada any un volum de dos milions i mig d’ampolles. Dedica el 93 % de la producció a l’exportació, i el 2026 l’encaren amb projectes nous, tal com explica Mireia Juvé, que fins i tot pensa en el 2026 com una nova era: “Per una banda, farem un nou packaging, basat en el logotip inicial que és l’escaquer, que ens identifica; per una altra, traurem al mercat una referència nova, el Gran Vintage Rosé”. Juvé recorda que el 2011 la marca va adquirir la finca Can Bas, situada a Subirats, on elaboren vins tranquils sota el mateix nom. És una finca majestuosa, de vuitanta-tres hectàrees de vinyes, que inclou fins i tot una ermita romànica sota l'advocacia de Sant Joan de Salerm.
Entre els capítols històrics de la gran marca que és Pere Ventura dins de la DO Cava hi ha el fet que el besavi, Manuel Montserrat, havia treballat a Codorníu, on feia de responsable de producció. “Sabem que el propietari, Manel Raventós, i el besavi del Pere, Manuel Montserrat, eren amics, fins al punt que avui una de les galeries de Codorníu porta el nom del besavi del Pere”, conclou Mireia Juvé.
Segona edició del Cava Meeting
La segona edició del CavsFins a seixanta-cinc cellers es reuniran dilluns, 10 de novembre, al Penedès, en la segona edició del Cava Meeting, el congrés que vol centrar-se en la internacionalització i els caves de guarda superior.