La filla d’un cabdill guanxe ens explica un vi poderós com una pedra en el camí
Geol, que és una pedreta en el camí, és un vi intens, amb tocs de balsàmic, xocolata i regalèssia
Geol
- Varietat: carinyena, merlot, cabernet sauvignon
- D.O. Costers del Segre
- Anyada 2021
- Productor: Tomàs Cusiné
- Per prendre sol tot escoltant El noi de la mare i llegint Els Pastorets (trieu la versió de Folch i Torres o la de Pitarra, segons el vostre gust).
Per parlar d’aquest celler, Tomàs Cusiné, per a mi tan estimat i admirat, un dels emblemes de la D.O. Costers del Segre (Tomàs Cusiné n’ha estat president), parlo amb Dacil Estapá. Oficialment, la directora comercial. Extraoficialment, una de les ànimes de la casa. El seu nom m’agrada molt, i no em puc resistir a fer-vos-en cinc cèntims. És un nom guanxe, la llengua perduda d’aquesta cultura, de la qual sabem tan poc, de les illes Canàries. La seva mare era de Santa Cruz. Dacil és una princesa guanxe, o sigui que era la filla d’un mencey, és a dir, d’un rei. Els gots van envair l’illa i, com ha passat sempre, van arrasar-ho tot. Aquesta civilització misteriosa està emparentada, genèticament i culturalment, amb els berbers.
I és la descendent dels guanxes (no ho puc evitar, m’encanten aquestes històries) qui m’explica el Geol 2021. I si anem a aquesta anyada anem al moment just després de la pandèmia (que va ser un any de míldiu). “Allà on som és sequera sempre”, fa. Perquè són a les Garrigues. El celler és a Vilosell, l’últim poble de la província de Lleida. El que ve després són les muntanyes de Prades i ja saltes a la Conca de Barberà. És la frontera entre Lleida, Tarragona i la Conca. “Hi tenim 33 hectàrees, i el més important és l’alçada. Les vinyes del Geol són, exactament, a 712 metres. Són 33 parcel·les molt petites, dins d’un bosc. Si penses en Lleida penses en boira i pla, oi? Però som en un bosc en alçada, amb molt de pi, enmig d’aquest bosc”. La D.O. Costers del Segre és moltes coses diferents, perquè Lleida és un tresor vinícola, gastronòmic i geològic.
Una petita producció
Geol, que és una pedreta en el camí, és un vi intens, amb aquests tocs de balsàmic, xocolata i regalèssia que ens agraden. Fa criança en roure francès de primer i segon any. Aquesta anyada ja és en bota grossa de 600. A poc a poc abandonen la bota de 225, perquè volen que hi hagi fusta però integrada, que no destaqui. No és una gran producció, esclar. Fan 3.000 ampolles en ecològic.
Al Geol, un vi per als canelons o per al rostit de Nadal, hi ha carinyena, merlot i cabernet. És un vi potent, clàssic, amb força. “De tots els vins del celler, és el més guerrer”. Tomàs Cusiné ha sigut pioner en moltes coses. En la innovació, en l’estudi del terreny, en saber què passa a la vinya. A la Conca, on també té celler, ha ajudat a col·locar el Trepat al món, i jo diria que l’entén com ningú. Com tots els genis, s’ha sabut envoltar de gent bona. Gemma Plaza i Joel Díaz són els enòlegs de la casa, molt bons, i joves. Ell els escolta i els deixa fer. M’agradaria que aquesta sèrie de vins que hem fet a l’ARA hagi servit per despertar alguna vocació relacionada amb aquest món que estimem. Si un sol jove que ens hagi llegit ha decidit estudiar enologia, sommelieria o agricultura ens donarem per ben pagats. No puc estar més contenta de recomanar aquesta joia per a les taules de festa, on no pot faltar el vi. Tomàs Cusiné és un dels grans personatges del vi del nostre petit país.
Si tens curiositat per tastar el vi recomanat, compra'l aquí o bé adquireix el pack de desembre amb un 15% de descompte.