Empar Moliner, premi Néstor Luján de periodisme gastronòmic per la seva secció de vins a l’'Ara Mengem'
L’escriptora fa una recomanació setmanal a ‘La Tria de l’Empar’
Barcelona“La meva obsessió és descriure les coses que m’agraden, com els vins, des de la literatura. Com ho feia Néstor Luján, que dona nom el premi. Quan veig que la gent parla de sèries, llibres o futbol amb una barreja de tècnica i passió, m’encanta”, diu Empar Moliner. L’escriptora ha estat reconeguda amb el premi de periodisme gastronòmic Néstor Luján, que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, per la sèrie d’articles sobre vins que publica els diumenges a l'Ara Mengem que porta el nom La tria de l’Empar. Aquest reconeixement se suma als que ja té: el premi Josep Pla, el premi Mercè Rodoreda, el Lletra d’Or pel seu recull de contes T'estimo si he begut i el premi Ramon Llull per la novel·la Benvolguda. Empar Moliner també presenta Tast vertical, un programa a Catalunya Ràdio dedicat al món del vi.
L’escriptora recorda que això d’escriure en un diari des del punt de vista d’un escriptor no fa tant que es fa. “És una cosa del XIX, i en el cas del periodisme gastronòmic encara menys”, afirma. En aquest sentit, Moliner diu que els textos de Néstor Luján, com també els de Manuel Vázquez Montalbán i els de Josep Pla "ens semblaven l'hòstia". “Amb la literatura gastronòmica ha passat com amb la literatura de futbol, en què els argentins són els reis. Ara a ningú li estranya que hi hagi textos literaris de Sergi Pàmies i Toni Padilla. Amb la gastronomia ha passat el mateix”.
Empar Moliner explica que precisament un dels seus “batejos literaris” va ser al restaurant Hispania, de Paquita i Lolita Rexach. Hi tenen un àlbum amb tot d’etiquetes de vins que Luján havia conservat, a més d’ampolles del seu celler personal que va cedir a l’Hispania. “Encara en deu quedar alguna”, diu l’escriptora. “Néstor Luján comprenia molt bé la barreja entre tradició i la modernitat. I d’aquí venim. I per això estic molt contenta que aquest any l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició faci dos premis, el de cuina tradicional i el de cuina d’autor, perquè així els joves potser voldran fer un fricandó”.
Una tria premiada
Pel que fa a La tria de l'Empar, la secció de Moliner que ha estat premiada, l’escriptora afirma que està “contenta que l'ARA aposti pel vi i la gastronomia”. “Admiro els sommeliers i enòlegs, ells fan la seva feina i jo la faig des del meu ofici, que és l’escriptura. Em dedico a explicar històries”, diu. "És una secció feta per dones amb qui ens ho passem molt bé i amb qui creiem que una pàgina de menjar i beure no ha d’estar comprada, no ha de tenir plom a les ales, ha de ser hedonista”, confessa Moliner.
Les recomanacions d'Empar Moliner són sempre de vi català, la seva màxima és fer-ne divulgació perquè “és boníssim i és cultura”. “És anòmal que a moltes cartes de restaurants no tinguin vins catalans. I no hi han de ser per quota, ni per obligació, sinó perquè són bons”, denuncia Moliner. I afegeix que ella no parla dels Rioja “perquè ja hi ha altres llocs que en parlen": "Des d’un diari català fet a Catalunya s’ha de parlar dels vins catalans”, conclou.