Nutrició i salut 10/11/2017

Vegans i vegetarians: un boom en alça

Els corrents vegetarià i vegà estan en alça per motius de salut i perquè s'han impregnat de modernitat

Trinitat Gilbert
2 min
Vegans i vegetarians: un boom a l’alça

Teresa Carles, empresària i propietària del grup de restaurants homònims, recorda que difícil que era als anys 70 explicar que eres vegetarià i que als fills no els donaves ni carn ni llet de vaca. "Recordo que els pediatres no ho acceptaven quan els ho deia", afirma. En un to semblant s'expressa el president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, del celler homònim. Als anys 70 els vegetarians eren titllats de 'hippies' que no sabien el que es feien si només s'alimentaven amb vegetals i fruita. Era com si anessin contra corrent del que la societat marcava que s'havia de fer.

Avui el corrent vegetarià i vegà està en alça per motius de salut i també perquè s'ha impregnat de modernitat. És com si cuidar-se menjant fos el més 'trendy' que hi pogués haver i, alhora, com si fent-ho les persones se sentissin connectades amb el temps que viuen, que passa per cuidar el medi ambient, per ser sostenible i ètic. Justament aquesta filosofia és la que es respira als restaurants que s'han anat obrint a tot el país, sobretot a Barcelona. L'oferta ha crescut a mesura que els adeptes s'hi han anat sentint atrets. O al revés, perquè els estudis de mercat han demostrat que la tendència 'healthy' i ecològica havia crescut i hi havia un nínxol de mercat per dedicar-s'hi.

El metge Pedro Ródenas, vegetarià des que va néixer, fa gairebé 60 anys, sosté que en temes de salut, la universalització de la informació ha fet que el vegetarianisme i el veganisme siguin abraçats per més gent. "Tots dos corrents van lligats a la dieta mediterrània, però encara tenen el plus d'ètica, de sensibilitat amb el medi ambient, sobretot el vegà, que no menja cap producte animal".

Ètica a part, hi ha paràmetres, com ara el desitjat ferro –que s'havia cregut que només s'adquiria amb la ingesta de carn–, que també són assimilables menjant vegetals. "El ferro és abundant en els vegetals, i la natura fa que s'assumeixi menys perquè, si no, se'n tindria en excés". És més, "els estudis que s'han fet amb vegetarians han demostrat que tenen índexs de ferro més alts", diu Ródenas.

stats