Aquests són els 10 millors olis verge extra de Catalunya del 2025
S’han fet saber en el segon concurs dels Premis Nacionals Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que va tenir lloc ahir al vespre a les Borges Blanques
Les Borges BlanquesSi aquest Nadal voleu regalar oli d’oliva verge extra, des d’avui podreu optar pels deu millors de Catalunya del 2025. Per una banda, els cinc olis de grans productors guanyadors són Elixir Despinyolada Bio (Cuadrat Valley), Janiroc Koroneiki (Pons Tradició), Janiroc Lecciana (Pons Tradició), Janiroc Arbequina (Pons Tradició), Elixir Bio (Cuadrat Valley). Per una altra, els olis d’oliva verge extra de petits productors guardonats són Salar d'Arbúcies (Molí Salar d'Arbúcies), Coll de l'Alba Morruda (Xavier Guilera Ximenis), Arbor Sacris (Miliunverd), Oli de Marges de Can Calopa (L'Olivera) i Identitat Olive Oil Empeltre (Identitat Olive Oil).
El guardó es va fer saber ahir al vespre en una gala que va tenir lloc al pavelló de l’oli de les Borges Blanques (Garrigues) en la segona edició dels Premis Nacionals Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya i que popularment s’ha començat a conèixer com els Oscars dels olis. La iniciativa és de la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que ha premiat un total de setanta-dos olis d’oliva verge extra, distribuïts en categories diferents. Al concurs s’hi havien presentat fins a 186 olis, 53 més respecte a l’any passat.
El guanyador de l’oli Elixir Despinyolada Bio, de la categoria gran productor, va agrair el premi perquè “l’oli és paisatge”, i ressaltava la manera amb què l’elabora, que és amb les olives sense pinyol, desossades. Per la seva banda, el productor de l’oli Salar d’Arbúcies del Molí Salar d’Arbúcies, guanyador com a petit productor, va assenyalar l’esforç per recuperar-ne la varietat, anomenada salar. En un pavelló a vessar de productors i també d’autoritats polítiques, hi havia oli i pau. Va ser un vespre d’alegries, en què els productors anaven desfilant en un escenari on hi havia els presentadors Abraham Orriols i Claudia Raymat. A totes les taules hi havia ampolles d’oli d’oliva, pa i olives arbequines, i menjar cuinat amb oli d’oliva, del cuiner Joel Castanyé, del restaurant La Boscana, que acaba de guanyar la segona estrella Michelin. “Sempre en regalo als amics perquè penso que és un valor afegit, i perquè així també els amics pensen en mi quan el fan servir”, va dir el xef de La Boscana. Les postres del sopar dels premis les va fer el cuiner Xavier Benet, de les Borges Blanques, que va dir que a les terres de Lleida tot costa molt més per a la restauració: “Hem de picar molta pedra per recollir el mateix que altres restaurants d'altres zones”, va assegurar.
Catalunya, la capital de l’oli d’oliva
En la segona edició del concurs, el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va afirmar que “hem de fer un punt d’inflexió en com ens difonem, perquè nosaltres no som capaços de treure'n profit”. Per això va dir que “cal sumar esforços, que fan país, fan marca”, i va agrair el compromís al director del Panell de Tast, Xavier Vicens, i també a tots els productors. “L’any passat em vaig comprometre a fer el gran mercat de l’oli a Barcelona i enguany l’hem fet a la plaça Catalunya, i us dic que estem a punt d’aprovar la llei d’alimentació, que regularà que el 50% de les compres institucionals han de ser de proximitat”, va afirmar el conseller, que va demanar als productors que facin difusió de la seva tasca. “Us demano que en el 2026 Catalunya vulgui ser la capital de l’oli d’oliva verge extra del món”, i va comentar que vol “un país en què es facin els millors productes”.
Finalment, a la gala també es va homenatjar Xavier Vicens, director del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, que aquest any es jubila, i va fer un discurs breu i molt agraït per una feina a la qual ha dedicat trenta-sis anys en total; onze com a director del Panel.
Per acabar, els presentadors van concloure afirmant que el concurs de l’any vinent tindrà lloc a Reus.