Alimentació

Menjar formatge pot reduir el risc de demència?

Es presenten els resultats de l'estudi més gran i llarg en el temps que ha explorat aquesta correlació

Alice Callahan / The New York Times
26/12/2025

En un nou estudi de gran envergadura publicat aquest desembre, els investigadors van descobrir que menjar formatge o nata amb alt contingut en greixos s'associava amb un menor risc de desenvolupar demència. Els amants del formatge poden estar de celebració, però aneu amb compte a l'hora de fer-ho amb una peça sencera del vostre comté preferit.

El formatge i la nata tenen un alt contingut en greixos saturats, i les pautes nutricionals fa temps que recomanen que la gent en limiti el consum basant-se en proves substancials que alerten que augmenten el colesterol LDL, o "dolent", i el risc d'infart o accident cerebrovascular.

Cargando
No hay anuncios

Dit això, hi ha cert debat entre els científics sobre si els productes lactis amb tot el greix augmenten aquests riscos per a la salut. L'últim estudi afegeix certes proves que els aliments poden ser neutres o fins i tot beneficiosos per a la salut, inclosa la demència o les malalties cardiovasculars. Aquestes troballes no volen dir que els greixos saturats siguin saludables, sinó que altres aspectes d'alguns productes lactis poden compensar els possibles danys dels greixos, explica Emily Sonestedt, epidemiòloga nutricional de la Universitat de Lund a Suècia, que ha dirigit el nou estudi.

Però la nova investigació ha tingut limitacions, reconeixen els experts, i només mostrava una relació entre els lactis amb alt contingut en greixos i la demència, però no una causa-efecte. Davant d'això, hem demanat als experts que ens ajudessin a desgranar els resultats.

Cargando
No hay anuncios

Què va trobar la nova investigació?

La investigació, publicada a la revista Neurology, ha estat un dels estudis més grans i llargs que hagi analitzat els vincles entre el consum de productes lactis i el risc de desenvolupar demència, explica la doctora Patricia Chocano-Bedoya, metgessa i epidemiòloga nutricional de la Universitat de Berna a Suïssa, que no ha participat en l'estudi.

Cargando
No hay anuncios

A la dècada del 1990, uns investigadors van reclutar uns 28.000 adults d'entre 45 i 73 anys, a Suècia, i van recopilar informació sobre les seves dietes. Els participants van anotar tot el que menjaven i bevien durant set dies i van completar un qüestionari escrit i una entrevista en persona.

Després, el 2014 i el 2020, els investigadors van examinar quants dels participants havien desenvolupat demència, basant-se en la informació mèdica recollida en un registre nacional a Suècia. I van examinar si el consum de diferents productes lactis per part dels participants a l'inici de l'estudi estava relacionat amb la seva probabilitat de desenvolupar demència anys més tard. En les seves anàlisis, els investigadors van controlar altres aspectes de la salut de les persones, com ara si fumaven o consumien alcohol o tenien hipertensió arterial o antecedents familiars de malalties cardiovasculars.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2020, aproximadament el 10% de les persones que van declarar consumir almenys 50 grams diaris de formatge amb alt contingut en greixos, com ara cheddar, brie o gouda, havien desenvolupat demència, en comparació amb el 13% de les persones que en consumien menys de 15 grams diaris. Cinquanta grams de formatge equivalen a una quantitat que correspon a dues llesques de formatge de la mida del pa de motlle. Segons l'estudi, les persones que consumien almenys 20 grams de nata amb alt contingut en greixos (equivalent a unes 1,3 cullerades de nata espessa) diàriament també tenien menys probabilitats de desenvolupar demència en comparació amb les persones que no consumien nata en absolut.

Els investigadors no van trobar cap vincle entre la quantitat de mantega, llet, llet fermentada, formatge baix en greixos o nata baixa en greixos que consumien els participants i la seva probabilitat de desenvolupar demència.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi tenia diverses limitacions i s'ha d'"interpretar amb precaució", diu el doctor Tian-Shin Yeh, metge i epidemiòleg nutricional de la Universitat Mèdica de Taipei a Taiwan. D'una banda, els investigadors van avaluar les dietes dels participants només una vegada, al començament de l'estudi. És possible que les persones hagin canviat la seva manera de menjar en les dècades següents.

Els investigadors van dur a terme una "anàlisi de substitució" per entendre com el canvi d'un aliment (formatge ric en greixos, per exemple) en lloc d'un altre afectava el risc de demència dels participants. Els resultats d'aquesta anàlisi van mostrar que menjar formatge en lloc de carn vermella rica en greixos o carn processada s'associava amb un menor risc de malaltia, matisa Yeh. Això suggereix que el formatge pot ser una millor opció que aquests aliments menys saludables, però l'estudi no pot demostrar que sigui "inherentment neuroprotector", detalla. L'estudi no va examinar els efectes de substituir aliments rics en greixos insaturats saludables, com el peix, l'oli d'oliva, els fruits secs o les llavors, afegeix finalment Yeh.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha alguna cosa d'especial en el formatge?

Sonestedt reconeix les limitacions de l'estudi i emfatitza que les troballes poden no aplicar-se en països on gran part del formatge que es consumeix es processa i la majoria ve amb aliments com la pizza o els tacos. Però afegeix que és possible que certs components saludables del formatge, com les vitamines K o B12, o minerals com el calci, puguin conferir beneficis.

Cargando
No hay anuncios

Les troballes no s'han d'interpretar com una oportunitat a fer els ulls grossos als greixos saturats, adverteix Deirdre K. Tobias, epidemiòloga de l'Hospital Brigham and Women's de Boston. La investigació suggereix consistentment que els greixos saturats estan associats amb riscos per a la salut a llarg termini, inclosa la demència, mentre que els greixos insaturats, com els que es troben a l'oli d'oliva, el peix, els fruits secs i les llavors, estan associats amb un risc reduït.

I molts dels estudis que mostren que els productes lactis amb tot el greix són beneficiosos o neutres per a la salut, inclòs aquest últim, no tenen en compte completament altres aspectes de les dietes dels participants, segons Tobias. En comparació amb molts altres aliments de les dietes de les persones, com ara els rics en carbohidrats refinats, els productes lactis amb tot el greix poden semblar millors, o si més no, no són pitjors per a la salut. Però quan els investigadors han comparat productes lactis amb tot el greix amb aliments com els cereals integrals, l'oli d'oliva, els llegums o els fruits secs, aquests aliments s'associen constantment amb una millor salut, diu Tobias.

Cargando
No hay anuncios

Quina és la conclusió?

La gent no hauria de menjar necessàriament més formatge a causa dels resultats d'aquest estudi, explica Sonestedt. Però sí que suggereix que, amb moderació, el formatge pot formar part d'una dieta saludable.

Tot i això, hi ha millors aliments per a la salut del cervell, afegeix Yeh. La recerca suggereix consistentment que seguir una dieta rica en vegetals, com la dieta mediterrània, pot reduir el risc de deteriorament cognitiu. Això significa consumir moltes fruites, verdures, llegums, cereals integrals, fruits secs i llavors, i greixos saludables com els que es troben a l'oli d'oliva i al peix, diu.