Ni un dia a casa

Xalet Suís: Cuina tradicional al cor de Lleida

Som davant d’una casa de menjars on destaca la cuina catalana i el respecte pel comensal

Xalet suís

  • Adreça: Av. Alcalde Rovira Roure, 9, 25006 Lleida
  • Carta: Cuina tradicional
  • Obligat: Cassola de cabrit trossejat amb farigola, patata, ceba i pastanaga
  • Vi: Carta amb bones referències
  • Servei: Professional i proper
  • Local: Petit i acollidor
  • Preu pagat per persona: 60 euros (amb vi)

El Xalet Suís és un restaurant que manté l’essència de la tradició gastronòmica i que forma part de l’ideari de tots els lleidatans i lleidatanes. L’Antonio Botargues, l’any 1982, va ser el pioner d’una nissaga que va engegar aquest projecte familiar. El seu gendre, Jordi Balasch, va seguir el camí i, alhora, el va convertir en un referent de la capital del Segrià. Ara, l’encarregada de perpetuar el llegat familiar és la Sònia Balasch, cuinera, neta de l’Antonio i filla del Jordi.

Cargando
No hay anuncios

Som davant d’una casa de menjars on destaca la cuina tradicional i el respecte pel comensal. Bon producte, cuinat d’una manera clàssica i elegant i amb un servei impecable i proper. Petit, amb poques taules, però acollidor i còmode. La carta és àmplia, feta amb el cor i perdurable en el temps. La família Balasch la classifica de la següent manera: capricis per a picar; delícies fredes; antulls calents; la nostra selecció de carns; de la mar al plat i la més dolça cloenda. A més, sempre destaquen els suggeriments del dia. Amb aquesta varietat és difícil escollir un parell de plats i, per tant, els compartirem tots.

Comencem l’àpat amb un parell d’ostres Gillardeau del número 2. Carnositat i qualitat sempre assegurada. Continuem amb un carpaccio de vedella amb parmesà i uns espectaculars raviolis de gamba amb salsa de tòfona. Com que som a Lleida, triem un vi d’un petit celler familiar anomenat Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles. L’escollit és el Saó Expressiu, 70% garnatxa amb cabernet sauvignon i syrah. Vermell intents, suau i elegant. Un vi que dignifica la terra que l’acull i la passió d’una família de pagesos entusiastes i respectuosos amb el territori.

Cargando
No hay anuncios

No ens resistim a demanar un clàssic lleidatà: els cargols a la llauna. Nosaltres en som uns apassionats i teníem la garantia que la Sònia no ens fallaria. Tampoc deixem passar l’oportunitat de tastar una de les especialitats de la casa com és la cassola de cabrit amb farigola, patata, ceba i pastanaga. La posem al mig de la taula i en gaudim com mai. Quin bé de Déu!

Ara és un bon moment per destacar la feina del Manel Navarro, ànima i líder de la sala del Xalet Suís. Només fa quaranta-vuit anys que hi treballa i tothom en parla meravelles, pel seu entusiasme, professionalitat i educació. Transmet tranquil·litat i una serenor que empelta el comensal, des del moment que seus a taula saps que tot anirà bé.

Cargando
No hay anuncios

Un cop hem fet efectiva La dolça cloenda, els licors i la minuta és el moment de seure amb la Sònia per parlar d’aquest clàssic de l’imaginari lleidatà. “He treballat disset anys amb el pare. La meva formació ha estat continuada al seu costat”, ens comenta amb orgull de filla, però també amb un respecte per qui considera que va ser el gran impulsor del restaurant. En Jordi Balasch de tant en tant treu el cap pel Xalet Suís, però sense ingerències. Va saber retirar-se deixant el testimoni en bones mans.

“Tinc un equip molt bo al meu costat. La Mina, la Hansa i el Manel són imprescindibles perquè tot surti bé” i a més la Sònia destaca que “fer feliç la gent és una feina que em gratifica molt”. El Xalet Suís és un projecte familiar de tercera generació on predomina la normalitat amb què s’assumeix un negoci al servei de la gent. Un equip petit, professional, liderat per una cuinera que respecta un llegat i una manera de fer que els ha funcionat durant molts anys. Lleida és molt afortunada que la família Balasch-Botargues s’establís fa més de quaranta anys al centre de la capital.