Celebració

La taverna al costat de l’Hospital Clínic que celebra divuit anys de cuina de grans clàssics

Entre aquests hi ha les patates braves amb opció molt picant, el caneló fi d'ànec rostit, la cua de toro i les tripes i capipota

BarcelonaLa Taverna del Clínic de Barcelona (Rosselló, 155) acaba de fer divuit anys i el cuiner, Toni Simôes, recorda com va començar tot. “El local, el va inaugurar el meu pare; ell es va encarregar de les obres, de crear una barra gran, amb unes taules, i just quan estava tot a punt es va quedar sense cuiner”, explica un dilluns al vespre amb la sala renovada: ja no hi és la barra d'entrada, sinó taules. Davant la crisi precipitada, en Toni va dir al pare que ell se’n podia fer càrrec. Tenia vint-i-pocs anys, havia estudiat cuina i, malgrat que volia continuar estudiant, va pensar que tot podia esperar, perquè calia ajudar el pare. I així va ser. Avui, divuit anys després, la Taverna del Clínic és un referent de bona cuina, feta amb molt bon producte, i hi ha plats que són clàssics: les patates braves, amb les diverses opcions de picants en són unes [vegeu com es fan al vídeo a sota]. Aquí cal aturar-s’hi un moment. Les patates braves de la Taverna del Clínic són tubulars, el cor central està buit de tubercle i omplert de salsa brava, i per molt que la fórmula originària s’atribueix al cuiner Sergi Arola, les del Clínic són úniques per la textura i pel gust. No hi ha ningú que les hagi tastat que no vulgui tornar-hi. I cal dir que l’opció de més a menys picant és encertada, i que els cambrers ho preguntin d’entrada també s’agraeix.

Cargando
No hay anuncios

Juntament amb les patates braves hi ha altres plats que a la Taverna s’han convertit en clàssics en aquests divuit anys. Es tracta del caneló fi d’ànec rostit amb bolets, que només veure’l preparar des de la cuina oberta es veu que és una obra d’orfebreria; l’steak tartar de vedella amb milfulls de patata; la cua de toro guisat i desossat amb vi del Priorat i escalunyes i les tripes i capipota. Tanta anomenada han agafat aquests plats, que en Simôes sap que els ha de preparar sempre amb la mateixa exactitud.

Ara bé, els clàssics poden mantenir-se com a clàssics si al seu costat hi ha el rock‘n’roll, que arriba a taula en forma de tàrtar de peix de roca; tallarines de calamar a l’all tendre o el ravioli de gambes. Justament, Simôes assegura que gaudeix especialment preparant plats de peix. Sigui llobarro, orada, rap o el més fresc que hi hagi al mercat, el cuiner els cou a la planxa o al forn amb patates i tomàquet. A taula arriben a la mateixa paella on s’ha cuinat tot plegat, que el comensal observa i tot seguit el cambrer serveix. Atenció també a altres plats de peix que destaquen de la carta, com les cocotxes de lluç a la brasa amb pil-pil i els mar i muntanya, que a l Taverna del Clínic trenquen motlles per originalitat: cues d’escamarlà a la planxa amb peu de porc sense feina (és a dir, desossat) i espardenyes amb llenties petites. 

Cargando
No hay anuncios

Per acabar, a la Taverna tant es pot menjar a la carta com triar menú de degustació, perquè n’hi ha fins a tres: el de temporada (ara el de tardor), amb sis plats i postres (85 euros); el gran menú taverna, amb vuit plats, degustació de formatges i dues postres (115 euros), i un d’exclusiu, el real caviar, amb quatre plats i postres (95 euros). 

Cargando
No hay anuncios

I el final de tot, les postres. En destaquem dues. Com que som a la capital del pastís de formatge (o ho era Nova York?), el trobareu ben fet i amb una presentació que no detallem per no espatllar el factor sorpresa, i també opcions nostres tradicionals com són els bunyols, farcits de xocolata. 

Cargando
No hay anuncios

La carta en català, com també la pàgina web. El preu mitjà si es demanen plats a la carta és de 50-60 euros per persona.