Un restaurant de l’Hospitalet de Llobregat guanya el concurs mundial de 'callos'
L’Artesana Santa Eulàlia s'endú el premi en la vuitena edició del campionat del món organitzat al congrés San Sebastián Gastronomika
Sant SebastiàSón l’Héctor Barbero, el Pau Pons i la Romina Reyes. Potser els coneixeu de L’Artesana del Poblenou, un restaurant de cuina catalana que fa vuit anys que funciona. I fa tot just un any, n’han obert un altre a l’Hospitalet de Llobregat, L'Artesana de Santa Eulàlia. “Som els mateixos, i ho fem igual de bé”, diuen. És amb aquest segon establiment que s’han presentat a la vuitena edició del concurs mundial de callos celebrat al congrés San Sebastián Gastronomika i, tot i tenir contrincants molt forts al davant, han estat ells els que han guanyat.
Era el tercer cop que s’hi presentaven i hi anaven tranquils. “No esperàvem guanyar, volíem sortir del restaurant i passar dos dies a Donostia i passar-nos-ho bé”, diuen. Admeten que ni tan sols havien valorat l’opció de guanyar. No ho ha vist igual el jurat, ja que amb força unanimitat ha decidit que eren els justos vencedors.
El secret és “una bona matèria primera”, expliquen. “Callo moreno, i hi posem cap i pota i cigrons, i després fem el sofregit, hi posem farigola, llaurer, pebre vermell, xoriço, pernil ibèric i vinagre, i ho reduïm tot perquè agafi una bona textura”. El seu plat, que val 11 euros al restaurant i el trobareu en qualsevol dels dos establiments, no ha tingut rival. Els contrincants venien d’Astúries, Galícia, Cantàbria, Madrid i Biscaia.
“Els callos de L’Artesana de Santa Eulàlia han destacat per la delicadesa de la seva salsa, l’assemblatge precís dels diferents ingredients, un toc de picant ben mesurat i una textura gelatinosa impecable”, ha afirmat un membre del jurat, que ha valorat també el fet que fos una versió molt personal de la recepta tradicional. Altres restaurants que han guanyat aquest concurs anteriorment són el riojà Echaurren, el madrileny Zalacaín, el malagueny Tragatá o el gallec Simpar.