Ni un dia a casa

Restaurant Gurí: cuina mediterrània amb accent uruguaià

Un petit local a Sants amb una cuina excel·lent i preus accessibles

2 min
Restaurant Guri, d'esquerra a dreta el Nicolas, el Diego i el Cristian a la barra del restaurant, carrer del Rector Triado 72.
  • Adreça: carrer del Rector Triadó, 72 (Barcelona)
  • Carta: Mediterrània amb detalls uruguaians
  • Obligat: Gamba vermella de la costa marinada amb oli d'oliva, sal, pebre i llimona ratllada
  • Vi: Carta majoritàriament catalana
  • Servei: Proper i didàctic
  • Local: Petit amb la cuina oberta
  • Preu per persona: 50 euros

Hi ha un petit local a Sants on un cuiner uruguaià aconsegueix incloure amb èxit detalls de la cultura gastronòmica del seu país en una carta eminentment mediterrània. El protagonista és Nicolás Zas, que amb divuit anys va marxar de l’Uruguai per anar a les Canàries. Després de nou anys va decidir que volia conèixer món i es va desplaçar a Austràlia. Més tard Barcelona es convertiria, per amor, en el lloc on formar una família i engegar un negoci propi.

El Nicolás és cuiner, ara també cap de sala i propietari del restaurant Gurí. L'acompanyen als fogons Cristian Cáceres i Diego Capel. Fa poc més de dos mesos que estan oberts. Durant el servei, al Nicolás li agrada abandonar la cuina per explicar als comensals uns plats que porten la seva signatura.

Disposen de menú degustació amb dos entrants i cinc plats que trien ells per 47 euros, però nosaltres preferim fer-nos un vestit a mida. Per deferència de la casa ens serveixen d'aperitiu un xarrup de gin sour i un tast del seu particular paté de fetge de pollastre, taronja i brioix. Seguim obrint boca amb un pa de massa mare acompanyat de mantega fumada i amb un enciam a la brasa amb salsa criolla (pebrots, pebre i tomàquet) regat amb un raig de llimona fermentada. L'enciam està molt ben trobat, i és el condiment ideal per donar un contrapunt fresc a la brasa.

Continuem amb el calamar de la costa a la brasa amb botifarra negra, salsa de canonges, confitura de tomàquet, oli de llorer i herbes del mar, i amb un plat de gamba vermella de la costa marinada amb oli d'oliva, sal, pebre i llimona ratllada (amb els caps de les gambes fan un guisat amb bitxo chipotle, salsa de canonges i l'emulsió d'un caldo de peix). La combinació és gairebé perfecta. Acabem el nostre particular menú degustació amb vieira salvatge acompanyada de ceba caramel·litzada, faves fresques i una crema d'ametlles i porros, i l'entranya de vaca simmental ecològica amb ximixurri fet amb herbes fresques i sense pebrot. Per les postres hem compartit un alfajor amb dulce de leche i gelat de iogurt. El vi emprat per arrodonir un gran dinar ha estat el Camí 2020 de les vinyes Bell Cross, propietat dels suecs Ann i Peter Skoglund. Aquests vinaters tenen l'honor de comptar amb el prestigiós enòleg català Joan Asens en l'elaboració dels vins.

"Vull ser un petit altaveu de la cultura gastronòmica de l'Uruguai. Els plats són eminentment mediterranis i molt reconeixibles, però no vull deixar passar l'oportunitat d'aportar a aquesta cuina meravellosa el meu toc personal", ens comenta el Nicolás mentre compartim uns licors cítrics Onalic creats a Montgat per Maria Serra.

Gurí és un mot que vol dir nen en lunfardo (argot popular utilitzat originàriament per la gent de classe baixa de Buenos Aires que posteriorment es va introduir en el castellà popular de l'Uruguai). El Nicolás aviat es convertirà en pare primerenc, i aquest restaurant és el seu primer projecte. El nom li escau tant per la seva situació personal com per homenatjar una terra que el va veure néixer.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats