Del mar a taula: 9 terrasses amb vistes per gaudir de la Costa Brava
La millor llista de bars, restaurants i xiringuitos de la costa gironina per gaudir del paisatge i d'una oferta gastronòmica de qualitat
GironaArriba el ple estiu i, amb la calor d'aquests dies d'agost, no hi ha dubte que el millor pla per passar el dia és allunyar-se de les grans ciutats i anar al mar per refrescar-se. La Costa Brava és el destí de referència a casa nostra i, de punta a punta, s'hi troben un munt de platges precioses per estendre la tovallola, nedar o prendre el sol. Abans o després del bany, però, no pot faltar el moment preuat de seure a la terrassa d'un bon bar o restaurant, amb vistes espectaculars al mar, i gaudir d'unes tapes per dinar, fer el vermut, prendre un còctel o demanar un arròs de peix i marisc d'aquells que deixen petja.
És per això que al Mengem et proposem nou establiments de la costa gironina amb vistes espectaculars, situats en emplaçaments privilegiats i amb una oferta gastronòmica de qualitat. N'hi ha per a tots els gustos i butxaques, des de xiringuitos populars amb bona traça fins a restaurants de categoria, tots ideals per fer-hi parada tant al migdia com al vespre. No és cap rànquing nitop 10, perquè de Blanes a Cadaqués, a l'estiu, les opcions són infinites. Però sí una selecció pensada i ben valorada, apreciada pels consumidors locals i pels experts en la matèria, d'un grapat de locals que sens dubte val la pena visitar.
Blanes
Comencem la ruta pel primer municipi gironí de la Costa Brava, Blanes, on, just davant del passeig marítim i amb una perspectiva immillorable de la icònica roca de Sa Palomera, trobem el Bar Ja.Leo. Hi serveixen tapes generoses i econòmiques (gairebé totes per sota dels 10 €), com el pop a la gallega, les braves, els musclos o els calamars a l’andalusa. Es tracta d'un negoci familiar, regentat per la filla del fundador, el Leopoldo, que treballa, des del 1982, en una altra taverna més a prop del port, del mateix estil i igualment recomanable.
Lloret de Mar
A la platja de Canyelles, entre Lloret i Tossa de Mar, sobresurt un restaurant amb encant, just al davant de la sorra blanca d'aquesta cala idíl·lica, rodejada de pinedes i pedres càlides. Al Gammarus podreu trobar-hi una carta molt àmplia d'amanides, cuina de mercat, peix, marisc i arrossos, amb un preu variable a partir dels 30 €. Si no voleu entaular-vos, també hi ha un espai més informal, i, fins i tot, si busqueu una cosa més exclusiva, hi ha una zona privada amb piscina, gandules i servei de bar, a l'estil dels beach clubs de pel·lícula.
Llafranc
Probablement el restaurant amb més pedigrí de la llista. Casamar, del xef Quim Casellas, ofereix una experiència gastronòmica d'alt voltatge combinant plats de tradició amb tècniques modernes, amb una vidriera al menjador que ofereix una postal de tota la platja principal de Llafranc. Un consell: reserveu amb temps per tenir les taules més prop de la cantonada. Per uns 70 euros (com a mínim) hi podeu menjar de manera excel·lent, escollint un menú tancat amb productes de temporada o triant els plats a la carta. Després de l'àpat, es pot completar l'experiència fent baixar el menjar pel preciós camí de ronda fins a Calella de Palafrugell.
Platja de Pals
L'estiu també és temporada d'arrossos, i un restaurant especialitzat en l'art de les paelles i les cassoles, a primera línia de mar, és el Solimar, a la platja de Pals, a l'extrem més proper al camí de ronda de Begur, en direcció a la bonica platja d'Illa Roja. Pals és terra de cultiu d'arròs, amb una varietat autòctona de gra corpulent i molt saborós, que en aquest restaurant amb terrassa cuinen de moltes maneres diferents: arròs amb llamàntol, arròs negre, arròs amb marisc, mar i muntanya o amb verdures, amb uns preus competents que no pugen dels 30 euros per barba.
Gualta
Per sortir una mica del bullici de primera línia de mar, també val la pena endinsar-se una mica en l'Empordà i buscar restaurants amb bones vistes a la plana empordanesa. Un és L'Horta de Can Patxei, al peu del Montgrí, molt espaiós, amb un pati cobert, ideal per a famílies i grups petits, i amb molta varietat de carns i peixos. Des de la taula es veuen els conreus de l'Empordà i, sortint a passejar, s'imposa tota la silueta del castell. És un dels restaurants predilectes de Lluís Llach a la zona.
L'Estartit
En aquesta llista no podia faltar-hi una recomanació del clàssic xiringuito més típic i tòpic. I aquest és el Blue Monkeys de l'Estartit, davant de la urbanització de la Platera, prop de la desembocadura de la Gola. Amb les taules estiuenques sobre la sorra i un tendal al costat de la barra, ofereix una postal immillorable de les illes Medes, amanida amb una carta extensa de tapes de peix, hamburgueses i tota mena de begudes. Funciona per fer la pausa del migdia o, al vespre, com a final de jornada perfecte després d'una tarda jugant amb les onades.
L'Escala
Si no voleu un àpat de forquilla i ganivet, un racó molt recomanable és el Bar Medusa de l'Escala. Just davant de la platja principal del poble, però una mica amagat, sota unes voltes i sota una passera que va en direcció a Empúries. Disposa d'un porxo amb taules a fora, a dos metres de la sorra, davant de la part més rocosa, just on van a banyar-se els escalencs de tota la vida. Un lloc òptim per fer el vermut o sopar unes tapes abans d'un bany nocturn i quedar-se ben tip per uns 20 euros.
Cadaqués
En un dels indrets més salvatges i impressionant de Catalunya, davant del far del cap de Creus, entre Cala Jugadora i Cala Culip, s'emplaça el restaurant fundat per Chris Little, un biòleg anglès que va arribar a Cadaqués als anys 90 atret pel paisatge i el patrimoni bohemi. No és un restaurant amb glamurni pretensions, però sí un local pescador amb molta història, que forma part del paisatge del parc natural, on podreu menjar, per 30 o 40 €, una molt bona caldereta de peix de roca, arrossos o un assortit de curris amb molta gràcia. També hi podreu gaudir de concerts de música en directe amb la posta de sol de fons.
Llançà
Si al principi de tot prometíem recomanacions per a tots els gustos, aquesta última és la més econòmica i popular. A Llançà, un dels locals més estimats pels estiuejants de tota la vida és la parada ambulant El Talleret de Creps. Fa més de 15 anys que cada estiu és un local fix del centre del poble, molt abans que les ara anomenades food trucks estiguessin de moda. Cada vespre hi ha molta cua i compta amb l'aprovació dels francesos de la zona. S'hi poden comprar creps artesanes fetes al moment, amb combinacions típiques o altres de més originals, que molts nens i joves s'emporten per menjar a la platja, davant d'una posta de sol espectacular.