Receptes21/06/2020

Com es fa la coca de Sant Joan amb cireres i pinyons? Recepta del pastisser Miquel Guarro

El pastisser ens explica com la podem fer a casa el 23 de juny

Trinitat Gilbert Martínez

El pastisser Miquel Guarro explica com preparar a casa la coca de Sant Joan amb fruita fresca de temporada, com són les cireres, i pinyons.

COCA DE SAN JOAN DE CIRERES I PINYONS

Ingredients per a dues coques de 250 g cada una

Cireres fresques

Cargando
No hay anuncios

Pinyons del país

Per al massapà líquid

100 g de sucre glacé

100 g d’ametlla en pols

1 clara d’ou

Cargando
No hay anuncios

Per a la massa de brioix

500 g de farina de força

10 g de sal fina

100 g de sucre morè

30 g de mel de romaní

Cargando
No hay anuncios

30 g de llevat fresc

1/2 pell de llimona ratllada

½ pell de taronja ratllada

10 g d'anís sec

10 g de Grand Marnier

Cargando
No hay anuncios

50 g d'ou

80 g de mantega 82% de matèria grassa (a temperatura ambient)

220 g de llet sencera (freda de nevera)

1 beina de vainilla fresca (o canyella si no en teniu)

Elaboració

Cargando
No hay anuncios

Comenceu aromatitzant la llet, que tindreu en un cassó. Partiu la beina per la meitat, rasqueu-ne l'interior amb un ganivet i poseu tant la beina com el que heu rascat a l’interior del cassó.

Quan comenci a arrencar el bull, apagueu el foc, retireu-lo, tapeu-lo i deixeu-lo reposar a la nevera durant 20 minuts.

Mentrestant, ratlleu la pell de taronja i la pell de llimona dins d’un bol, on haureu posat prèviament la farina. Tireu-hi també l’anís sec i el Grand Marnier, amb què aconseguireu que la molla sigui més tendra.

Tot seguit, afegiu-hi també la mel, el sucre morè i la sal, que potencia els gustos de tot plegat.

Ara serà el moment d’afegir-hi la meitat de la llet que heu aromatitza, l’ou, el llevat premsat i la mantega (que estigui toveta) i d’amassar-ho amb la mà o amb una màquina amassadora.

Cargando
No hay anuncios

Mentre l’aneu amassant, aneu-hi afegint la resta de la llet aromatitzada, fins que la massa l'hi incorpori tota. Un cop ho estigui, continueu amassant-la més minuts perquè estigui homogènia i elàstica. No s’ha d’enganxar a les mans (o al bol, si és que ho feu amb l’amassadora).

Unteu amb una mica d’oli el recipient on deixareu reposar la massa i col·loqueu-l'hi. Tapeu-la amb paper film i reserveu-la a la nevera durant dues hores.

Passat aquest temps, traieu-la del recipient i dividiu-la en dues parts. Treballeu-la amb les mans, fent cops contra el taulell, i doneu-hi forma arrodonida. La massa ha d’estar dura. Ara deixeu-la reposar un altre cop a temperatura ambient durant mitja hora. Pinteu-la amb oli d’oliva.

Mentre fa aquest segon repòs, prepareu el massapà amb farina d’ametlla, sucre glacé i una clara d’ou. Aquest massapà ens servirà per pintar les coques perquè tinguin una textura més cruixent.

Barregeu els ingredients i bateu-los fins que ens quedi una pasta homogènia.

Cargando
No hay anuncios

Aneu preparant també les cireres, fresques. Traieu-ne el pinyol i la branqueta.

Quan ja hagi passat el temps del segon repòs de la massa, tireu una mica d’oli al taulell. Estireu-hi la massa, tireu-hi un rajolí d’oli per sobre i estireu-la amb l’ajuda d’un corró (o d’una ampolla).

Un cop estirades, col·loqueu-les damunt la safata del forn, on haureu posat prèviament paper sulfuritzat.

Amb el massapà que heu preparat abans, feu-ne pinzellades per damunt de la coca procurant que no caigui pels cantons.

Per damunt, poseu-hi les cireres, tal com caiguin, perquè així quedarà bonic. El color vermell i carnós de les cireres fresques donarà bon gust a la coca. Aixafeu-les una mica amb les mans.

Cargando
No hay anuncios

Ara ha de fermentar un altre cop. Escalfeu l’aigua en un got i fiqueu-lo dins del forn (apagat), així com la coca, perquè fermenti de nou durant una hora.

Passat aquest temps, tireu-hi per sobre una mica de sucre, perquè les cireres quedin estovades i perquè hi doni un color daurat.

Preescalfeu el forn a 180º o 190º.

Tireu-hi per sobre també els pinyons.

Col·loqueu-la dins del forn fins que comproveu que està daurada per sobre.

Deixeu-la reposar damunt d’una reixa, perquè així el cul de la coca no quedarà remullat.

Quan estigui freda, ja estarà a punt per menjar.

Bon profit!