Porta per Nadal el millor torró artesà de crema cremada de l'Estat

El concurs, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, ha celebrat la seva segona edició

2 min
El millor torró artesà de crema del 2023.

BarcelonaEl millor torró artesà de crema cremada de l’Estat és el de la pastisseria Noguera, de Girona. El premi, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, va celebrar al novembre la seva segona edició. La primera, celebrada l'any passat, la va guanyar la Pastisseria La Colmena de Barcelona i es va traduir en llargues cues durant totes les festes a l'establiment. De fet, el càlcul que fa la pastisseria és que l'impacte de guanyar aquest concurs equival a 100.000 euros en publicitat.

La pastisseria Noguera és un establiment tradicional que disposa d'unes quantes botigues: a Vilobí d'Onyar, on té la seu, i a Riudellots, Maçanet, Girona, Sant Gregori i Vilablareix. Segons Oliver Fernández, gerent del Gremi de Pastisseria de Barcelona, la pastisseria Noguera "s’ha imposat amb claredat" i no ha calgut fer una segona ronda. Ha afegit també que, tot i que el torró de crema és molt estacional, "sense torró de crema no és Nadal".

Toni Noguera, propietari de la pastissera Noguera, deia que encara no s’ho creia. "Fa quaranta anys que tenim la pastisseria i és un premi a la feina. Per a mi i per a l’Arcadi Rafael Ossa, que és qui el fa i també té molts anys d’ofici". Pel que fa a l’allau de demanda que poden tenir, confessava que no sabia si podrien assumir "tota la feina que implica", però ha subratllat que "a mesura d’anar insistint ho aconsegueixes": "La feina de molts anys al final es reconeix". Arcadi Rafael Ossa, el pastisser que elabora el torró de la pastisseria Noguera, explica la clau de l'èxit: "S’ha de saber treballar molt bé i tenir una molt bona primera matèria, en aquest cas és especialment important l’ametlla". A banda, el torró és un compendi de moments justos, com trobar el punt a l'almívar, que ell reconeix que fa "a ull" i no amb termòmetre gràcies a molts anys d'ofici. Finalment, ha afegit que la delicadesa del torró guanyador prové de la nata semimuntada que porta.  

El millor torró de crema artesà del 2023.

L'èxit dels concursos

Una quarantena de pastissers artesans han lliurat aquest matí 3 barres de torró de crema amb el format rectangular tradicional i la recepta que marcada pel gremi: ametlla, rovell d’ou, làctics (opcional), sucres i aromatitzants. A banda, les barres havien d'estar cremades almenys per una de les dues bandes. El jurat d'experts, entre els quals hi havia el guanyador de l'any passat, Toni Roig, de la pastisseria La Colmena, ha tingut el matí per deliberar i trobar el guanyador d'enguany.

Els concursos de pastisseria són sempre un gran aparador per als artesans i també un gran reclam per als consumidors. Dos exemples clars són el del millor panettone de l'Estat, que aquest any ha guanyat per partida doble (millor panettone clàssic i millor panettone de xocolata) la pastisseria Vallflorida de Sant Esteve de Palautordera; i el del millor croissant de mantega, del qual aquest any defensa el títol la pastisseria Prat Can Carriel de Roda de Ter.

stats