Marc Gascons i Fermí Puig, Premis Nacionals de Gastronomia
L’ACGN atorga les seves més altes distincions en una gala davant de 450 persones al Món Sant Benet


Sant Fruitós de BagesL’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha viscut la seva gran nit de gala en què ha fet entrega dels Premis Nacionals. En la categoria de Gastronomia d’Autor aquest any el reconeixement ha recaigut en el xef d'Els Tinars, Marc Gascons, i en la de Gastronomia Tradicional, en el carismàtic cuiner que va morir fa prop d’un any, Fermí Puig.
En el cas de Gascons, rebre el premi l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia és un honor “inesperat” si tenim en compte “la quantitat de referents i cuiners que treballen tan bé”. Ha recordat que van ser els avis i els pares els que van començar aquesta aventura, i que al formar part de la tercera generació ho viu com un “homenatge a la trajectòria”. Per a ell, això ha estat una “injecció de motivació per seguir endavant. L’esforç diari d’aquest ofici és dur, però molt gratificant”. Gascons, que gestiona Els Tinars, el restaurant Bell-lloc i La Fonda Cal Ros, que acaba de reobrir al Barri Vell de Girona, explica que la seva "essència és la cuina empordanesa": "Ens inspirem i ens submergim en aquestes arrels de cuina tradicional per crear plats".
Fermí Puig encara no ha rebut la Creu de Sant Jordi, un clam que fan moltes de les persones que el van gaudir, però sí que ha rebut in memoriam el Premi Nacional. Al sopar hi han assistit diversos integrants de la seva família, i dues persones que han estat les encarregades de glossar la figura del cuiner: Ferran Adrià i Jordi Basté. Adrià va coincidir amb Puig al servei militar. Allí cuinaven per al capità general. Fermí Puig va veure que cuinant passaria millor el tràngol, i va triar un noi esprimatxat perquè l’ajudés. Aquest era Adrià. Per la seva banda, el periodista Jordi Basté recorda la generositat i humanitat de Puig, a banda del seu barcelonisme de soca-rel. Diu que ell va ser una de les persones que el van convèncer per fer-se càrrec d'El món a RAC1. Tant Ferran Adrià com Jordi Basté potser no serien on són, si no fos per Puig. A Fermí Puig també se li reconeix el fet que va ser un savi i un gran estudiós de la cuina catalana.
Moha Quach, un cas d'èxit
El Premi Revelació ha anat cap a Tarragona, al cuiner i propietari d'El Terrat, Moha Quach; amb una proposta gastronòmica que recupera el passat romà de la ciutat, cuina basada en el que troben a la llotja de Tarragona i als camps del voltant i receptes marroquines. Quach va néixer a la regió del Rif l’any 1990 i va arribar a Catalunya quan tenia 12 anys. Aquí es va sentir molt ben acollit. “Un cop has emigrat ja no et fa por res d’anar a un altre lloc. Se’m fa estrany, una cultura que tenim tan a prop i sentim tan lluny. Parlem de la cuina de Tailàndia, i de la marroquina, que tens aquí al costat, la gent en sap molt poca cosa”. Rebre aquest reconeixement li fa pensar en els bons records que té de l’Helena, la professora de l’aula d’acollida que li va ensenyar català. “Hi havia gent de tot arreu. Una barreja cultural brutal. El resultat aquí el tens. De vegades no s’agraeix al professorat la dedicació. Hi ha més èxits que fracassos”.
“La gastronomia catalana és molt més que un conjunt de receptes: és un reflex de la nostra història, la nostra diversitat i la nostra capacitat d’innovació. A l’Acadèmia, treballem per posar en valor aquest equilibri”, deia Carles Vilarrubí, president a l’ACGN. En la mateixa línia, s’expressava Mònica Ramírez, guanyadora del Premi de Periodisme Gastronòmic Néstor Luján: "Rebre un premi que porta el nom d'un dels periodistes referents de la gastronomia és un orgull. I no només pel reconeixement a la meva feina, sinó també perquè visibilitza les veus dels productors. Sense ells, perdem identitat, essència i patrimoni cultural. I crec que la nostra feina com a periodistes és donar veu i presència a qui no la té".
El Premi Cap de Sala aquest any ha estat per a Montse Serra, del restaurant Miramar, a Llançà. Serra ja despatxava gelats quan tenia 8 anys, i ha treballat al negoci familiar tota la vida, que comparteix actualment amb el seu company, Paco Pérez, i els seus fills Guillem i Zaïra. Serra afirma que li agrada treballar amb persones. "Estem en una punta del mapa, en un poble on costa arribar, i hi ha gent que repeteix un cop i un altre. N’hi ha que es posen a plorar perquè els musclos els recorden l’avi que ja no hi és. Amb aquesta feina arribes a l’ànima de la gent. És molt bonic i molt gratificant", explicava.
El Premi Especial ha estat per a Josper, l’única maquinària que surt a les cartes dels restaurants. Josper va néixer de la unió de Pere Juli i Josep Armangué i la seva inventiva per unir forn i brasa en un sol equip, una innovació que ha revolucionat la cuina professional. “La caixa màgica”, com en diuen, va ser creada a Pineda de Mar el 1969 i des de llavors la marca no ha parat de créixer i es troba en cuines de tot el món.
A l’acte, celebrat al Món Sant Benet, hi han assistit prop de 450 persones i ha estat acompanyat d’un sopar servit pel restaurant Ó. Entre les personalitats de diversos àmbits, no hi podien faltar els tres cuiners del Disfrutar: Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, o la primera plana política, com el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el conseller Òscar Ordeig; a més dels acadèmics que conformen l’ACGN, que s’acaba de reforçar amb dues incorporacions de pes, Fina Puigdevall, de Les Cols, i Jordi Vilà, de l’Alkímia. Tots dos, Premis Nacionals de Gastronomia en edicions anteriors.