Crònica
Mengem / Vins i caves12/12/2022

Els millors vins de la nostra terra

Catalunya suma dos vins a la prestigiosa llista de Vins de Finca Qualificada

BarcelonaTarda plujosa a Barcelona. Per arribar al Palau de Pedralbes, hem de xipollejar entre els tolls dels jardins, però a dins ens trobem amb la calidesa d’una gran festa. Hi ha l’acte d’entrega de les distincions Vins de Finca Qualificada per part de l’Incavi. Només entrar, em trobo el marxant de vins Quim Vila (un dels homes, sempre ho diré, que més plaer m’han donat). Se’l veu content pels premiats. “Els has d’entrevistar!”, em diu. El master of wine Álvaro Ribalta puja a l’escenari i presenta l’acte. Sembla emocionat. Després, dirigirà el tast. És l’únic master of wine de Catalunya, un dels pocs del món. Hi ha més premis Nòbels de la pau que masters of wine, més astronautes que masters of wine.

Un vi de finca qualificada és un vi de gran qualitat, amb característiques especials. El titular de les vinyes ha de ser el del celler, i el vi s’ha d’elaborar en aquest celler, situat a la finca, o molt a prop. Les vinyes han de tenir com a mínim cinc anys d’antigor, i un rendiment del 15% menys que el rendiment de la varietat en aquella DO. Segons la Generalitat, el celler que sol·liciti aquesta distinció “ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys, l’envelliment ha de fer-se en botes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres”. Alguns d’aquests viticultors seuen ja a les taules de tast. En René Barbier va ser el primer en aconseguir, per a Clos Mogador, del Priorat, aquesta distinció que tenen, fins a saber-se els dos nous premiats, dotze cellers catalans. “Aquest premi serveix per donar importància a la zona, més que no pas a la marca”, em xiuxiueja. Al seu costat, l’Albert Costa, de Vall Llach, que té, també, el guardó, pel Mas de la Rosa (em costarà molt no escriure “icònic”, avui). I més enllà, un altre admirat: l’autor d’El Teixar, de Vinyes Domènech. Tots, ells, tots dotze, juntament amb els nous guardonats, pujaran a l’escenari.

Hi ha Edetaria, de la Terra Alta, que a causa de la pandèmia es va quedar sense recollir el guardó, quan l'hi van donar. Al Priorat, a part del Clos Mogador i el Mas de la Rosa, hi ha els Clos Fontà i Coma Blanca, de Mas d’en Gil. Al Pla de Bages, el 3.9 d’Abadal i Arnau Oller d’Heretat Arnau Oller, i al Penedès, els de Jean Leon (La Scala, Le Havre, Vinya Gigi i Vinya Palau). La Mireia Torres, de Jean Leon, i la Marta Rovira, de Mas d’en Gil, se saluden, cordials. No puc admirar-les més, aquestes dones del vi.

La directora de l’Incavi, l’Alba Balcells, explica, amb el seu accent DO Costers del Segre: “Hem passat de gairebé dos anys a gairebé dos mesos”. I es refereix a la tramitació dels vins de finca qualificada, perquè ja deuen saber que als artistes els costa molt la paparessa. “Totes les regions vitivinícoles del món tenen els seus vins insígnia”, diu. I afegeix: “Catalunya també”.

Cargando
No hay anuncios

Els dos nous socis del club

I en aquesta ocasió són dos vins nous els guardonats. Un de l’Empordà i l’altre del Penedès. El V d’O 2, del celler Vinyes d’Olivardots, i Avi Ton, del celler Eudald Massana Noya. Les autores d’Olivardots pugen a l’escenari i recullen el guardó per aquest 100% carinyena, que ara tastarem. Després ho fan els autors de l’Avi Ton, un 100% xarel·lo del celler Eudald Massana Noya.

La consellera Jordà, tota franca, a l’hora de la foto de família diu “No hi cabem, fem-la a baix”, i tothom, somrient, li fa cas. “Aviam, René”, fa algú. “Dues reflexions molt ràpides, poca cosa puc afegir, després de les paraules de la directora de l’Incavi, que no sé què ha dinat avui, però ens ha fet una explicació molt àmplia”, diu. I hi ha somriures. “El vi català, el vi del nostre país, és excepcional”, diu. I afegeix: “Sense el pagès, sense la pagesa, la viticultura no seria possible”. El reconeixement Vi de Finca Qualificada és la màxima distinció que pot aconseguir un vi català. Comença el tast.

“Ara començarem a servir el primer vi, un xarel·lo de la DO Penedès, de més de setanta anys, l’Avi Ton, fermentat en inox i d’aquí passa a botes noves de castanyer. Un vi que no s’amaga del seu caràcter més extravertit, amb una fruita molt madura, generosa”, explica l’Álvaro. Tastem i ens meravellem. El castanyer –aquesta fusta no tan coneguda al món del vi– li dona, explica l’Álvaro, aquest caràcter més mediterrani, amb tocs de préssec d’Ordal. Tothom enraona, emocionat. “Aquests tocs de fonoll”, diu, “espero que els podreu tastar, perquè jo encara tinc la copa buida”, diu, fent broma. Això sí que és un tast a cegues! 

Gaudim el 3.9, 2019, d’Abadal, un clàssic de l’estimada DO Pla de Bages, un gran de la nostra cultura. I el vinya La Scala, 2016, de Jean Leon, més varietal, fruita del bosc negra i fresca, amb cuir i cigar, bolets i sotabosc. El V d'0 2, 2016, Hort d’en Riera, mediterrani, rústic, perquè la carinyena és indòmita, però les vinyes centenàries s’adapten al terreny, suporten la tramuntana. Saben patir. El Mas Edetària 2019. Una regió afectada pels elements, la sequera, la calor. “Cellers com aquest demostren que es poden fer vins fins, elegants, que demostren el terrer. La garnatxa estava, fins fa quatre dies, totalment denostada”, fa l’Álvaro. Però ells han demostrat que la garnatxa, de la qual parla Dante a la Divina Comèdia, és una varietat per volar. Per als curiosos: Dante explica que al purgatori hi ha un capellà que purga els pecats. I els pecats són “l’anguille de Bolsena e la vernaccia”. Les anguiles i la garnatxa. No s’hi posava per poc. L’Àlvaro diu que el maridaria amb un peix greixós (parlem d’un vi negre). Aquí i allà sento prescriptores (cada cop n’hi ha més, de dones del vi) que diuen que “està espectacular”. 

Cargando
No hay anuncios

I el Clos Mogador 2014 és l’unicorn del final (unicorn: gran ampolla de vi reconeguda per tothom). Garnatxa, cabernet, syrah. Un dels vins (icònics) de Catalunya. René Barbier. Llicorella, mineralitat en nas de les pissarrres del Priorat, vinyes en coster, intensíssim, en la seva plenitud. Tothom somriu, agraint en silenci que en Barbier hagi portat, justament, aquesta anyada, que potser no tornarem a tastar. El cabernet li dona el mentol, el bàlsam, l’espècia, la fruita madura, l’acidesa que et porta lluny, un dels millors exemples dels vins de la nostra terra. Terra de vins increïbles. Tant de bo, estimats lectors, poguessin ser al meu lloc. Sortim i ens fem petons. El vi fa sang, però també fa tot el contrari.

Els 14 vins amb distinció VFQ

DOQ Priorat

Clos Mogador, del celler Clos Mogador (VFQ des del 2006)

  • Varietats: garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon i syrah.
  • Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.
  • Edat de la vinya: vinyes velles, algunes de més de 80 anys.
  • Vinificació: 18 mesos en botes de 300 litres i fudre de 2.000 litres.
Cargando
No hay anuncios

Mas de la Rosa, del celler Vall Llach (VFQ des del 2013)

  • Varietats: carinyena.
  • Terrer: en costers i petits bancals, en vas i en secà. 
  • Edat de la vinya: vinyes centenàries.
  • Vinificació: criança de 14 mesos en botes de 300 litres de fusta nova de roure francès, amb un torrat lleuger i mitjà de gra fi. 

Clos Fontà, del celler Mas d’en Gil (VFQ des del 2018)

  • Varietats: garnatxa negra i carinyena.
  • Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.
  • Edat de la vinya: ceps plantats des del 1931 fins al 1970.
  • Vinificació: 14 mesos en botes de 1.500 i 225 litres. Criança en ampolla durant 36 mesos, aproximadament.

Coma Blanca del celler Mas d’en Gil (VFQ des del 2018)

  • Varietats: garnatxa blanca i macabeu.
  • Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.
  • Edat dels ceps: de 75 a 80 anys.
  • Vinificació: sis mesos en botes de 500 litres. Criança en botella durant 18 mesos, aproximadament.
Cargando
No hay anuncios

DO Penedès

Vinya La Scala, del celler Jean Leon (VFQ des del 2013)

  • Varietats: cabernet sauvignon.
  • Terrer: sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
  • Edat de la vinya: 59 anys.
  • Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i mínim 3 anys en botella.

Le Havre, del celler Jean Leon (VFQ des del 2013)

  • Varietats: cabernet sauvignon i cabernet franc.
  • Terrer: en superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
  • Edat de la vinya: 54 anys.
  • Vinificació: criança de 24 mesos en botes de roure francès i americà i mínim 2 anys en botella al celler.
Cargando
No hay anuncios

Vinya Gigi, del celler Jean Leon (VFQ des del 2013)

  • Varietats: chardonnay.
  • Terrer: argilós-calcari molt compacte.
  • Edat de la vinya: 55 anys.
  • Vinificació: criança de 6 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella al celler.

Vinya Palau, del celler Jean Leon (VFQ des del 2013)

  • Varietats: merlot.
  • Terrer: es conrea en dos tipus de sòls diferents: una part és argilós-calcari i un altre sorrenc amb presència de graves.
  • Edat de la vinya: 32 anys.
  • Vinificació: criança de 12 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella.

Avi Ton, del celler Eudald Massana Noya (VFQ des del 2022)

  • Varietats: xarel·lo.
  • Terrer: vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades el 1945.
  • Edat de la vinya: 77 anys.
  • Vinificació: la fermentació acaba en botes noves de castanyer, criança durant 3 mesos en contacte amb les seves pròpies mares.
Cargando
No hay anuncios

DO Pla de Bages

Arnau Oller, del celler Heretat Oller del Mas (VFQ des del 2015)

  • Varietats: merlot, picapoll negre.
  • Terrer: en pendents suaus, terrenys francoargilosos i secà.
  • Edat de la vinya: mitjana de 27 anys.
  • Vinificació: botes noves de roure francès d’Allier de 500 litres de 12 mesos. Criança en ampolla de 12 mesos.

3.9, del celler Abadal (VFQ des del 2016)

  • Varietats: cabernet sauvignon i syrah.
  • Terrer: terrer francoargilós amb presència de pedra calcària.
  • Edat de la vinya: més de 30 anys.
  • Vinificació: 14 mesos de criança en botes de roure.
Cargando
No hay anuncios

DO Monsant

Teixar, del celler Vinyes Domènech (VFQ des del 2015)

  • Varietats: garnatxa peluda.
  • Terrer: sòls pedregosos argilosocalcaris, costers de pendent 10-35%.
  • Edat de la vinya: 70 anys.
  • Vinificació: llevats espontanis i vinificació en botes de 500 i 300 litres. 14 mesos de criança en botes velles de roure francès.

DO Terra Alta

Mas Edetària Selecció, del celler Edetària (VFQ des del 2020)

  • Varietats: garnatxa peluda, garnatxa fina i carinyena.
  • Terrer: vinyes en un entorn amb boscos en terra de còdols, tapàs i tapàs blanc, segons varietat.
  • Edat de la vinya: més de 40 anys
  • Vinificació: criança de 12 mesos en botes de roure francès de 300 i 500 litres.
Cargando
No hay anuncios

DO Empordà

V d’O 2, del celler Vinyes d’Olivardots (VFQ des del 2022)

  • Varietats: carinyena
  • Terrer: un terrer de sorra al municipi de Capmany, a l’Alt Empordà, a 90 metres d’altitud.
  • Edat de la vinya: 1909.
  • Vinificació: criança de 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar.