Escumosos

Més de deu cellers estan passant una auditoria per entrar a Corpinnat, que tanca una verema històrica

La marca col·lectiva celebra que l'anyada del 2025 serà excel·lent gràcies a la quantitat i qualitat del raïm

TorrelavitEls 19 elaboradors de la marca col·lectiva Corpinnat estan en un moment de gràcia. La marca ha crescut un 58% l’últim any, ja que han passat de 12 a 19 cellers adherits. Els últims són AT Roca i Mas Bertran, que tots dos sols sumen 400.000 ampolles sota el paraigua Corpinnat. En una trobada per donar dades sobre la verema, també n’han aportat sobre el degoteig de noves incorporacions. “Més de deu cellers estan auditant-se [per entrar a Corpinnat]. Tenim un reglament molt exigent i serem molt estrictes en aquestes entrades”, ha dit el vicepresident de Corpinnat, Roc Gramona, que ha reconegut que són més dels que creien que serien en un moment inicial. És més, el celler que fa 20 serà anunciat a principis d’any, ha concretat Pere Llopart, president de Corpinnat.

La verema d’enguany, a més, ha estat excepcional "tant pel que fa a quantitat com a qualitat del raïm", diuen, així que l’anyada del 2025 serà una de les millors dels últims temps. “La millor en vint anys”, ha afirmat Gramona. Entre tots els cellers han entrat 8 milions de quilos de raïm per elaborar vins escumosos i tranquils. L’any passat van ser 4,5 milions. La varietat principal és xarel·lo, que suposa més d’un terç d’aquests 8 milions. El 94% de les varietats que vinifiquen aquests cellers són autòctones, i s’han proposat com a objectiu que el 2035 no es treballi amb cap varietat que no sigui autòctona. Un dels requisits que Corpinnat posa als cellers, a banda de tenir vinya pròpia, és marcar un preu mínim del raïm que s’ha de comprar per garantir la viabilitat del negoci dels pagesos. El preu mínim establert enguany ha estat de 92 cèntims el quilo. Aquest llindar no ha baixat mai, i de mitjana els cellers han pagat 1,10 euros per fer escumosos i 1,05 per fer vi tranquil. L'Incavi, l'Institut Català de la Vinya i el Vi, havia marcat un preu mínim de 45 cèntims. En el cas dels pagesos que treballen amb la marca col·lectiva, per hectàrea han guanyat de mitjana entre 7.000 i 7.300 euros.

Cargando
No hay anuncios

El futur del vi català

A banda de celebrar que l’any ha estat bo, s’han tractat dues qüestions més de futur. Una és no oblidar que cal fer els deures per estar a punt si ve una altra sequera. “Deixem enrere una de les sequeres més intenses i més llargues que ha viscut el Penedès. No ens podem relaxar i fer com si no l’haguéssim viscut. No serà una excepció. Tothom ha de fer la seva feina per poder afrontar la duresa del clima molt millor de com ho fem”, ha dit Xavier Nadal, director general de Cellers Nadal. En aquest aspecte s’estan considerant opcions, com ara la possibilitat de fer rec de suport.

Cargando
No hay anuncios

La segona qüestió de futur és el paper de Corpinnat en el sector. Llopart ha reconegut que les converses amb Clàssic Penedès no s’han aturat, igual que el fet que Corpinnat pugui ser en un futur una DO més. “Tenim reconeixement per part de l’Incavi i del departament d’Agricultura. Abans era escàs, però hem acostat posicions en els últims temps. Sabem que no tenim els ajuts a què tenen accés les DO perquè no ho som, però s’han obert altres vies. Les DO han fet molt pel país i pel vi català, però no podem negar que hi ha altres realitats, i tots som vi català, siguem una DO o no”, ha reblat Llopart.