El celler Vall Llach elaborarà vins fora de la DOQ Priorat i crearà una línia de tes kombutxa
Elaboraran els vins en una finca a part del celler Vall Llach, com a empresa nova, anomenada Horta Colomer, a partir de vinyes situades al poble de Porrera
PorreraL’enòleg Albert Costa i la directora del celler Vall Llach, Isa Serra, confirmen que preparen dues noves línies de producció, alternatives a les que fan al celler Vall Llach. Estaran situades totes dues en una altra finca anomenada Horta Colomer, a la mateixa població de Porrera, on produiran vins amb graduació alcohòlica més baixa, i també te kombutxa, que portarà el nom de La Forastera. A l'Horta Colomer hi tenen vinyes plantades, de la varietat garnatxa, una horta, una granja d’oques i un espai d’esbarjo. Tot al bell mig de Porrera, a poques passes de la plaça de la població, i amb el riu Cortiella, que ara té cabal, passant-hi pel costat.
Aquesta setmana, a l’horta, hi han començat a plantar les herbes aromàtiques, i més endavant hi cultivaran verdures, cogombre, remolatxa, pastanagues i altres productes, amb què elaboraran els tes kombutxa. El projecte de les begudes sense alcohol és un projecte que Isa Serra enllaça amb la seva infància, a casa seva, on els pares preparaven quefir d’aigua i de iogurt, dos fermentats, de la mateixa manera que també ho són els tes kombutxa. "És un món que apassiona, el de la fermentació, i en la formació que he fet, aquest sentiment s’encomana, perquè quan comences a investigar-lo, t’adones de totes les possibilitats que té", explica Isa, que afegeix que la línia de tes kombutxa la plantegen com a refrescos, com a begudes alternatives a l’alcohol, i que no volen entrar en la part nutricional de presentar els fermentats com a probiòtics, que són bons per a l’organisme. “Sabem que és així, però el món de la nutrició se’ns escapa dels nostres coneixements, i nosaltres ens centrem en l’elaboració tal com l’hem après a fer, i sobretot pensant en refrescos sense alcohol”, afirma Isa Serra.
Graduació alcohòlica inferior
A l’Horta Colomer també hi ha vinya, que s’estén al llarg de la població de Porrera. Aquest poble dona la benvinguda a tothom amb la lletra de la cançó Porrera, de Lluís Llach, que està escrita amb ferro forjat i que diu “Estimo aquesta terra com una amant fidel i ardent”. I amb aquesta vinya, de la varietat garnatxa, la intenció de l’enòleg Albert Costa és continuar elaborant el vi de paratge Horta Colomer, del celler Vall Llach. Ara bé, amb les vinyes situades en altres indrets del poble, l'objectiu amb què treballen és el de l'elaboració de vins que estaran situats fora de la DOQ Priorat perquè tindran una graduació alcohòlica inferior a la permesa pel reglament de la DOQ. “El món evoluciona, i les normatives de les denominacions d’origen no ho fan; fa temps que voldríem fer vins amb graduació alcohòlica inferior, i l’única manera d’aconseguir-ho és sortint-ne –assenyala l’enòleg Albert Costa–. No seran vins nous, sinó que seran els vins de les dones, el projecte solidari, que porten per nom Joaquima, Matilde i Catalina, que els traurem de la DOQ Priorat per adscriure'ls a l'empresa nova, Horta Colomer, i aquí és on podrem jugar amb els graus d'alcohol, que podrem embotellar-los amb menys graduació", afegeix. La venda dels vins solidaris, Albert Costa i Isa Serra la destinen a la gent gran de Porrera. "L'any passat, el 2024, els vam donar a l'associació de gent gran de Porrera, que decideix a què els volen destinar", expliquen.
Amb la marca Horta Colomer, també comercialitzaran Ancestral, que fa anys que elaboren, però que no havien posat mai a la venda, perquè la normativa de la DOQ Priorat tampoc no ho permet. "Aquesta empresa nova, volem que tingui una continuïtat de futur amb altres projectes que imaginem, i de moment són aquests: els tes kombutxa, l'Ancestral i els vins solidaris, amb menys grau alcohòlic –explica Isa Serra–. La idea de diversificar l'empenyem perquè volem tenir un múscul prou fort per mantenir els vins que elaborem al celler Vall Llach, que és el que considerem més ferm i important, i justament amb aquests vins que elaborem, mantenim les vinyes, el paisatge de Porrera", afegeix.
Una altra de les novetats que prepara el celler Vall Llach és un canvi d’etiquetatge d’un dels vins insígnia del celler, l’Embruix. Amb una imatge nova de l’il·lustrador Guillem Bosch, al vi Embruix hi destacarà més que mai la lluna plena, de color blau, que il·lumina la població de Porrera, en blanc i negre, amb tota la seva extensió i amb les seves muntanyes al voltant.
Finalment, la directora del celler, Isa Serra, apunta les incerteses que planen en el futur de l’elaboració de vi a casa nostra i a tot el món. Més enllà dels aranzels decretats i desdits del president dels EUA, Donald Trump, que ara els ha portat a preparar enviaments amb rapidesa, hi ha el fet que cal afrontar com podrà suportar la vinya el canvi climàtic. "Ja no és la sequera, sinó com pot superar la vinya unes temperatures tan altes com les que hem tingut en els últims anys”, diu, i Albert Costa apunta que, quan la vinya està encarada a l’obaga, amb l’ombra, és més passador, però no és el mateix quan estan a la solana, com és el cas de la vinya plantada a Mas de la Rosa per exemple. I un altre factor, molt important, és la davallada de consum mundial de vi, i el fet que l’alcohol està cada vegada més en el punt de mira. “Un vi sense alcohol és un vi sense ànima, com diuen molts sommeliers, però és una realitat que cada vegada més es posa en dubte”, diu Costa. Per tot plegat, tots dos asseguren que el futur és incert i que diversificar la producció amb propostes noves i diferents pot ser una manera d’encarar-lo.