10 consells per conservar els aliments en bon estat a l'estiu

La fruita i els ous, per exemple, és millor guardar-los a la nevera perquè es mantinguin en bon estat

Trinitat Gilbert

Opinions de Lluís Riera, director tècnic de la consultoria de seguretat alimentària Saia.

1. La fruita, a la nevera o a la fruitera de la cuina?

A la nevera, perquè n'allarguem la vida, i alhora ens aportarà una sensació refrescant quan ens la mengem.

El perquè: durant els mesos d’estiu, la temperatura ambient és més alta que en altres estacions de l’any; per aquest motiu, la fruita que està fora de la nevera madura i es fa malbé més ràpidament.

Cargando
No hay anuncios

2. Els ous, com els hem de fer servir adequadament?

2. Els ous, com els hem de fer servir adequadament?En primer lloc, cal desar-los a la nevera o bé en un lloc fresc i sec, on no hi hagi oscil·lacions de temperatura.

És preferible no cuinar els ous amb gaire antelació, perquè així és com s'eviten possibles contaminacions. Així doncs, els plats per emportar-se que continguin ous, maioneses o altres elaboracions amb ous no són recomanables si és que no disposeu de nevera on mantenir-los freds. Descarteu-los com a plats per anar a la platja.

Cargando
No hay anuncios

Les maioneses casolanes cal conservar-les a la nevera com a màxim 24 hores perquè estan fetes amb ou cru i, per tant, tenen una vida útil molt curta.

3. Les carns, crues o cuites?

Preferiblement cuites, per evitar intoxicacions. També cal guardar-les a la nevera, i congelar les peces que no es consumiran al llarg de la setmana.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la carn picada fresca, també és recomanable guardar-la a la nevera i menjar-se-la cuita el mateix dia de la compra.

4. Els formatges, a temperatura ambient?

No. Un altre aliment que també cal mantenir a la nevera, preferiblement en un lloc específic, on hi hagi només els formatges.

Cargando
No hay anuncios

Cal treure'ls de la nevera uns minuts abans menjar-nos-els perquè no estiguin tan freds.

5. Les verdures, crues o cuites?

Van bé crues i cuites, però la precaució és que siguin netes, que s'hagin rentat amb aigua abundant per retirar-ne la brutícia que puguin contenir.

Cargando
No hay anuncios

Les cremes, un cop fetes, si no s'han consumit en el mateix àpat cal conservar-les a la nevera.

6. Els làctics, on els guardem?

A la nevera. Els derivats làctics com iogurts, flams o mató cal mantenir-los sempre a la nevera perquè no es facin malbé. Cal respectar-ne també les dates de caducitat.

Cargando
No hay anuncios

Els envasos de llet s’han d’intentar guardar en un lloc sec i ventilat de la cuina, és a dir, lluny de les zones amb una calor excessiva. Un cop oberts, guardeu-los sempre a la nevera i seguiu les indicacions del fabricant.

7. El peix, cru o cuit?

Les dues opcions estan bé a l'estiu, perquè el peix conté més aigua, i, per tant, amb les temperatures altes, les digestions són més fàcils comparades amb les de la carn.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, per menjar-se'l cru, en preparacions com ara marinats, escabetx o sushi, cal haver-lo congelat prèviament durant un mínim de 48 hores, perquè així es destrueixen els paràsits que conté, com ara l'anisaki.

Un cop comprat a la peixateria, si no es cuina de forma immediata també cal conservar-lo a la nevera.

8. L'aigua, embotellada o de l'aixeta?

Embotellada si és que marxeu de vacances i no teniu la garantia que l'aigua de les fonts és potable.

Cargando
No hay anuncios

9. ¿Les carmanyoles són segures a l'estiu?

Sí, si transporteu els aliments en un envàs isotèrmic. Amb tot, això pot no ser suficient per conservar-los a la temperatura adequada, especialment els dies que faci més calor. Tan bon punt s'arribi al destí cal posar el menjar a la nevera.

10. ¿Els aliments es descongelen a temperatura ambient?

No. Descongeleu-los a la nevera damunt d'una reixeta, sota la qual haureu col·locat un recipient que reculli l'aigua de la descongelació.