Innovació

Així funciona la nova eina gratuïta feta amb IA per salvar els petits restaurants de menú de migdia

El físic Eneko Axpe i el cuiner Eneko Atxa l'han presentat al congrés Madrid Fusión i ja està a l'abast de tothom

MadridEl cuiner del restaurant Azurmendi, Eneko Atxa, i el físic Eneko Axpe han presentat avui al congrés Madrid Fusión una eina gratuïta que vol intentar reflotar un bé nacional: el menú de migdia. Diversos factors han fet que cada cop hi hagi menys llocs on poder fer un menú de migdia barat i de qualitat. Des del fet que la gent menja més de carmanyola per la pèrdua de poder adquisitiu fins a la gentrificació dels barris.

Però un factor fonamental que està perjudicant la fórmula del menú de migdia és l'increment de costos que el restaurador no pot repercutir completament al consumidor. És per això que el cuiner i el físic, que ja havien treballat junts testejant la intel·ligència artificial, han creat una eina d'IA gratuïta per poder dissenyar menús de migdia en funció de les necessitats del restaurant. I ho fa ajustant els costos, llistant quins ingredients s'han de comprar i explicant quines tasques han de fer els cuiners i en quin ordre.

Cargando
No hay anuncios

Com funciona

L'eina no funciona encara per a mòbils, però sí per a ordinadors. Es diu Delicia i per fer-la servir només cal entrar a la seva pàgina web. Allí et faran indicar uns conceptes bàsics: un preu de venda al públic entre 10 i 18 euros, un preu de cost entre 4 i 9, com ha de ser de sa el menú, un estil entre tradicional i avantguardista, el nombre de cuiners (entre 1 i 4), el temps d'elaboració (entre 1 i 5 hores) i, finalment, la xifra de comensals (entre 20 i 200). Amb tots aquests barems, només cal clicar la tecla "Generar menú". I l'eina no només et proposa un primer, un segon i unes postres. També et fa la llista dels ingredients, et divideix les tasques –en funció dels cuiners que has indicat– i en quin ordre s'han de fer, i et fa un càlcul de costos. Eneko Atxa ha explicat que, a més, si fos el cas que es pogués integrar amb qui comprés els productes, ja no caldria ni fer comandes. L'eina va geolocalitzada, de manera que els preus s'ajustin amb exactitud al lloc on s'és.

Cargando
No hay anuncios

El físic Eneko Axpe viu als Estats Units i ha treballat per a la NASA. A més, va crear amb dues persones més un nou mètode de cocció per electricitat, que va presentar l'octubre passat i que ja ha patentat.