Al colmado Múrria s’hi pot comprar els millors formatges i embotits del país, neules artesanes de la Graupera de Mataró i tastar el menjar elaborat pel cuiner del restaurant Alkimia, Jordi Vilà. Concretament, es podrà menjar en quatre espais diferents: a la botiga-xarcuteria, on hi ha un taulell; al Murri, un restaurant informal, amb taules, on caben vint-i-cinc persones; a l’espai 1898, amb capacitat per a vuit comensals, on es podrà triar entre dos menús de degustació, i, per últim, el Murmurri, l’speakeasy, en un pis superior al 1898, que serà un reservat per a vuit o deu persones com a màxim, i que la curiositat és que caldrà accedir-hi per unes escales mòbils, ben inclinades. Com un bon speakeasy, és una cocteleria amagada. L’horari serà de 10 a 24 hores.
El colmado Múrria torna reconvertit per mantenir "l'essència de Barcelona"
La botiga històrica del carrer Roger de Llúria ha afegit quatre espais de restauració
El gran cartell modernista de la malvasia Robert de Sitges de la façana del colmado Múrria, al carrer Roger de Llúria de Barcelona, torna a estar il·luminat. A l’aparador, les capses de galetes Birba, els vins i escumosos de Mascorrubí Heretat 1297 i les sobrassades, entre d’altres, s’amunteguen entre un arbre de Nadal ben guarnit. L’establiment centenari, a punt de complir els 125 anys, ha tornat a obrir les portes amb una nova fórmula en què inclou la restauració. Ho capgiren tot perquè tot continuï igual.
Per començar, l’antic propietari de l’establiment, Joan Múrria (72 anys), és l’actual assessor, el mentor del colmado, que, dit sigui de passada, la paraula prové del verb colmar. Per continuar, el soci majoritari és Ernest Pérez-Mas, CEO de l’operadora catalana Parlem i dels vins elaborats al Pla de Manlleu, a Aiguamúrcia, Mascorrubí Heretat (DO Catalunya). Tots dos manifestaven la seva alegria per la nova etapa del colmado, que ja no està adscrit a la llei de lloguers de l’Ajuntament de Barcelona, perquè l’establiment va acabar el contracte a l’agost, quan Joan Múrria va tancar per reformes. “Hem trobat un sistema de win-win per a tothom”, afirmava a la inauguració Elena Daurella, propietària de l’edifici, als baixos del qual hi ha l’establiment. “Era un somni que jo tenia, i ara s’ha fet realitat”, afegia Daurella.
Barcelona, un decorat
Mentrestant, de la cuina, reformada, els cambrers treien tapes reduïdes, llesques de pa torrat amb paté de campanya i steak tàrtar, que oferien maridades amb els vins blancs, negres i escumosos del celler de Pérez-Mas. “Barcelona és una ciutat dinàmica, emprenedora, que té la millor cuina, que és pròpia i única, i no ens ho hem de deixar perdre”, explicava. De fet, el soci majoritari del colmado Múrria assegurava que s’havia decidit amb el nou projecte perquè està “cansat” de veure com la Ciutat Comtal perd l’essència, i es converteix en un decorat perquè la gent s’ho passi bé el cap de setmana. “Com a besnet de barcelonins, m’emprenya que estigui passant tot plegat”, deia.
Qui s’ho mirava des d’una bona talaia, en silenci, eren els protectors celestials, situats en un extrem de la barra principal on es podrà degustar plats del cuiner Jordi Vilà. Eren una figura de sant Pancraç, una espelma encesa adquirida a Montserrat i Johnnie Walker, la marca de whisky escocès, en la qual, juntament amb molts altres, està especialitzat Joan Múrria. Per acabar, el cuiner Jordi Vilà declarava que el colmado Múrria serà “una extensió” de l’establiment Va de Cuina, de plats per emportar-se, que va inaugurar Vilà el novembre del 2020 al barri de Sarrià, i, a més, també és una proposta de “restauració simbiòtica amb l’espai”. Entre els plats que s’hi podran tastar hi haurà una ensaladilla russa, la Múrria, feta amb base de bacallà la llauna; un pa amb tomàquet al forn; la truita florentina, amb pa i tomàquet a l’interior, o una bomba de l’Eixample, “que és com nosaltres li direm”, diu Vilà. També hi haurà petits platillos, els anomenats matrimonis, que seran dues lectures d’un mateix producte o d’una textura.