Nadal i Reis
Peix i Marisc30/12/2024
Llamàntol farcit i gratinat: una recepta per a Cap d'Any (o per a quan vulguis)
És un plat que pot fer festa qualsevol dia de l’any, especialment els més remarcats del calendari
BarcelonaEl marisc és l'estrella en els àpats de Cap d'Any. El cuiner del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, Oriol Sabé, ens explica com preparar a casa una recepta que és senzilla i saborosa i que conté tota l'essència de la bona combinació de verdures amb marisc.
Ingredients per a 2 persones
- 1 llamàntol
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
- 1 fulla de llorer
- Fumet vermell (fet amb sofregit)
- Fulles d'anet per al guarniment final (opcional)
Cargando
No hay anuncios
Per a la salsa holandesa
- Mantega
- 4 ous
- 1 llimona
- Sal
Cargando
No hay anuncios
Per a la samfaina
- ½ Ceba
- ½ Pebrot vermell
- ½ carbassó o albergínia
- 1 gra d’all
- Farina
Cargando
No hay anuncios
Elaboració
- Comenceu fent una samfaina petita. Poseu un wok o una paella al foc amb oli, i afegiu-hi ceba tallada ben petita, pebrot vermell, també tallat petit, de la mateixa mida que la ceba, i una albergínia. Totes les verdures a parts iguals, no n'hi ha d'una de més que l'altra. Aixafeu el gra d’all i ho poseu tot junt a la paella.
- Feu les verdures per ordre de cocció necessària. Primer la ceba, doneu-hi dues voltes. Després el pebrot vermell. Tot seguit el carbassó o l'albergínia. Heu de fer-ne coccions curtes. Saleu-ho.
- Mentrestant, en una cassola a part, poseu-hi aigua amb un bon grapat de sal i espereu que bulli; poseu-hi també una fulla de llorer. Quan bulli hi introduïu el llamàntol, que s’hi ha d'escaldar només dos minuts. Mentre s’escalda aneu remenant la paella on esteu fent la samfaina.
- A part, en una cassola al foc, poseu-hi dos-cents grams de mantega i la clarifiqueu, que vol dir que li traieu totes les impureses.
- Passats els dos minuts que necessitàveu per escaldar el marisc, retireu el llamàntol i l’obriu per la meitat. Traieu-ne les gomes de les pinces.
- Des del centre del cap claveu-hi el ganivet, i tireu cap avall, de dalt a baix, per tallar-lo. Amb el ganivet, piqueu les potes, deixeu-les trencades perquè així a taula seran fàcils de menjar, de treure’n la carn.
- A la microsamfaina, traieu-ne el gra d’all, i poseu-hi una cullerada de farina, que lligarà el farciment.
- Traieu la carn de la cua i el corall i poseu-ho a la samfaina. El corall, també. Amb l'ajut de la cullera rasqueu perquè us surti tot.
- A la samfaina, perquè hi lligui tot poseu-hi unes gotes de fumet vermell, el que es fa amb sofregit si pot ser. Rectifiqueu-ho de sal i pebre.
- I ara farciu el llamàntol.
- Per acabar, prepareu una salsa holandesa. Traieu l'escuma de la mantega que hi haurà fet. A part, remeneu quatre rovells d'ou amb el suc d’una llimona sencera si us agrada àcida, o si no mitja. I una mica de sal. I ho emulsioneu tot. A mesura que ho aneu remenant, aneu-hi afegint la mantega que ja teniu clarificada. Remeneu-ho constantment. I quan ja tingueu feta la crema holandesa, tireu-la per sobre del llamàntol.
- Ja ho teniu preparat per gratinar al forn.
- Quan comproveu que està gratinat, traieu-ho del forn i servir-ho al plat. El llamàntol, les pinces i unes fulles d’anet de decoració.
Cargando
No hay anuncios
Bon profit!
Amb el suport de la Generalitat de Catalunya
Cargando
No hay anuncios
Notes
- Recepta gravada a l'Espai Cuina del Mercat de la Boqueria
- La ceràmica on s'han servit el llamàntol és d'Helena Ceràmica.