De tota la vida

La carnisseria centenària al costat de l'estany de Banyoles que ha estat premiada per la Generalitat

La xarcuteria i carnisseria Can Pericus, fundada l'any 1899, rep el Premi Nacional a l’establiment comercial centenari de la Generalitat de Catalunya

GironaLa històrica xarcuteria i carnisseria Can Pericus de Banyoles està d'enhorabona. Aquest mític negoci familiar, fundat el 1899, ha estat distingit amb el Premi Nacional a l’establiment centenari, un reconeixement que atorga la Generalitat de Catalunya a aquells comerços que superen el segle de vida. El guardó fa valdre els més de 125 anys de trajectòria d'aquesta carnisseria de finals del segle XIX, que avui s'ubica en un local al barri vell i en un altre sota les voltes de la plaça Catalunya, a quatre passes de l'estany. Durant tots aquests anys, Can Pericus s'ha convertit en un referent a tota la demarcació gironina, i ha adaptat la proposta clàssica d'embotits i carn fresca de procedència certificada amb un sortit extensíssim d'elaborats i plats cuinats de molta qualitat. Cada dia hi passen desenes de clients del poble, però també un munt de veïns de Girona i Olot que hi fan parada expressament cada vegada que venen de visita a l'estany i aprofiten per omplir la nevera.

“Aquest premi és un homenatge a totes les generacions que han treballat amb dedicació i honestedat per mantenir el projecte viu. Ens enorgulleix continuar el camí que va iniciar el meu besavi i continuar estimant aquesta professió com ell l'estimava”, explica David Roca, actual propietari i quarta generació al capdavant de l’establiment juntament amb la seva parella, Joaquim Roqué. A més de les dues botiges (la de la plaça Major i la més recent a la Vila Olímpica) Can Pericus també gestiona un gastrobar, enganxat a l'última botiga, on es cuinen plats a partir dels aliments de les vitrines i un servei de càtering per a banquets i esdeveniments.

Cargando
No hay anuncios

Cigaletes d'Àngel, menú de migdia i plats cuinats

A les botigues de xarcuteria un dels productes estrella són les Cigaletes d'Àngel, un tipus de secallones estretes i llargues fetes amb carn de porc. Tot l'assortit d'hamburgueses de pollastre, de vedella amb verdures, de bolets o de formatge entra pels ulls, igual que les hamburgueses veganes i unes de bacallà que els clients venen a buscar expressament. Els plats fets per endur, ben envasats, que aguanten uns quants dies a la nevera, ens solucionen la setmana: no poden faltar guisats, macarrons, canelons, escalivada o albergínies farcides. I a la part que tenen de restaurant, funcionen molt bé els menús de migdia, a 19,50 €. Al vespre, a més, és un lloc ideal per a tapes de croquetes, braves i tires de pollastre arrebossat, a més d'amanides molt ben condimentades o hamburgueses que van canviant segons la setmana i generen molta expectació.

Cargando
No hay anuncios

El besavi fundador, Pere Roca i Curet, va obrir la primera carnisseria a Mata, un petit poble del terme municipal de Porqueres, abans de traslladar-se a la plaça de les Rodes de Banyoles, on el negoci va arrelar definitivament, i combinava la venda de productes carnis amb una fonda on pagesos i veïns feien parada per menjar o fer tertúlia. A cada generació el negoci va anar evolucionant i als anys vuitanta, Pere i Kimi, pares de l’actual propietari, van començar a idear l'assortit d'hamburgueses, carns adobades i productes elaborats artesanalment, quan encara no estaven tan de moda, però van funcionar molt bé i van fer escola.

Evolució del negoci i presència a les xarxes

I aquest és el testimoni que ha entomat David Roca, convençut que el secret de l’èxit és saber mudar amb el temps sense perdre l'essència. “De la mateixa manera que tot evoluciona, el nostre sector també ha d’anar canviant a cada moment. El que feien els meus avis o els meus pares no té res a veure amb el que fem avui dia. No només treballem els talls tradicionals, com el pernil dolç o salat, sinó que hem transformat els productes per adaptar-los als gustos actuals”, explica. I afegeix: “Abans, per festa major, els meus pares havien de preparar espatlles de xai, llates de vedella i pollastres per fer rostits els àpats familiars. Ara tot això ha canviat: volen que els cuinis tu el que no volen fer a casa. Si ens haguéssim de fiar dels pollastres sencers que venem, no tiraríem endavant”, comenta Roca. Això sí, dedicar-se als plats preparats i diversificar el negoci també vol dir més feina, i ara, a Can Pericus, ja són una trentena de treballadors en les diferents botigues i obradors.

Cargando
No hay anuncios

La voluntat d'actualització als nous temps d'aquesta quarta generació al capdavant de la carnisseria també es nota en la seva aposta per la comunicació i la presència a les xarxes socials. Per fidelitzar la clientela, el tracte proper al taulell és clau per establir una relació de confiança, però la difusió a internet també juga un paper important per seduir nous públics: “La gent a vegades té por d’entrar a la botiga, preguntar, triar... i prefereix anar al supermercat a comprar-ho tot de cop i envasat, però avui tenim eines per ensenyar el que fem i com ho fem i les xarxes ens han ajudat moltíssim”, afirma. A més, Roca defensa la importància de la qualitat i la proximitat per davant de la compra ràpida de les grans superfícies: “Als supermercats poden semblar més barats, però sovint es paga més pel plàstic i l’embalatge que pel producte, i el gust a la boca no té res a veure”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios