Nadal i Reis
Mengem15/12/2022

Un Nadal esplèndid sense gastar-te un dineral

Si teniu en compte aquesta llista de consells podreu reduir molt la factura d'aquestes festes

Aquestes festes arriben allunyades de l’ombra del coronavirus però tacades per l’ombra de la inflació (de tot, menys de sous). Així que molta gent arribarà a aquestes dates assenyalades amb un pressupost més minso del que era habitual. L’alimentació sol ser la segona partida pel que fa a despeses durant les festes (després dels regals, esclar). Així que aquí teniu alguns consells per mirar de reduir la factura.

1.
Planificació

És fonamental tenir decidit què fareu, perquè us caldrà temps per executar-ho. I també per evitar el malbaratament alimentari. Alerta amb les ofertes, que potser acabeu comprant coses que no us calen i l’oferta acaba sortint cara. Cenyiu-vos al guió.

Cargando
No hay anuncios
2.
La síndrome de l’amfitrió

Aquest terme no existeix, però crec que ens entenem. Respon al típic “es quedaran amb gana?” No cal dir que és un dels grans pànics quan tenim gent a casa. La resposta en la immensa majoria dels casos és NO. No es quedaran amb gana, no afegiu res més. Keep calm, que no cal sortir rodolant de cada àpat. I sobretot, recordeu: està prohibit llençar menjar.

Cargando
No hay anuncios
3.
Com ho faig?

Si es vol seguir un àpat ben lligat a la tradició, no hi haurà més remei que comprar amb antelació i congelar. Parlem de carn, peix i marisc. També heu de tenir present que, per estalviar, caldrà voltar i visitar botigues especialitzades. ¿Sabeu que podeu tenir una ampolla de vi boníssim per sis euros? N’hi ha, són catalans i els venen a les botigues de vins. Pel que fa a fruits secs, fruita, verdura... compreu a granel just el que us calgui, la butxaca i el medi ambient us ho agrairan. Si la planificació està ben feta, ho clavareu. 

Cargando
No hay anuncios
4.
Mercats

Els mercats municipals i especialment els paradistes poden ser els vostres grans aliats. Se saben tots els trucs i coneixen la matèria primera com ningú. No tingueu por de preguntar. Si hi aneu habitualment i teniu les vostres parades de capçalera, millor. Per cert, hi ha una gran variabilitat de preus entre mercats. Agafeu uns productes de referència i compareu-los. Els preus i els tipus de productes que venen van força de bracet amb el poder adquisitiu del veïnat.

Cargando
No hay anuncios
5.
Torrons, que en són de bons

Les postres nadalenques són boníssimes, però si són de qualitat són cares, perquè la matèria primera de què estan fetes ho és. Mengeu-ne, però abans poseu a taula un fantàstic bol de fruita tallada: ve de gust i atipa el personal abans d’arribar als reis de la festa, que llavors es poden comprar en menys quantitat. Quin curiós fenomen, el de la fruita, que quan ve neta i tallada a tothom li agrada i li ve de gust, no trobeu? 

Cargando
No hay anuncios
6.
Alternatius

Si vosaltres o la vostra família esteu oberts a modificar la tradició, l’estalvi pot ser important. Els increments no afecten tot el peix de la mateixa manera, per exemple. Una bona opció és recórrer a alternatives de peixos més econòmics i no tan exposats al factor Nadal. En aquest article us posem exemples d’espècies econòmiques que faran el fet. Passa el mateix amb la carn. També us podeu plantejar trencar totalment amb la tradició i fer una raclette, per exemple, que és divertit i pot tenir un caràcter festiu.

Cargando
No hay anuncios
7.
Fer de la necessitat virtut

La presentació de les coses és rellevant. Exactament el mateix menú però amb unes estovalles més festives, una espelma o una ponsètia, ja fa totalment un altre efecte. YouTube és ple de tutorials per plegar tovallons, o a Instagram trobareu moltes idees per fer alguna decoració amb materials reciclats. Recordeu que per buscar aquest tipus de continguts la paraula clau és l’acrònim anglès DIY (do it yourself). El mateix passa amb l’emplatat: amb una mica d’imaginació es pot vestir un empedrat de manera cilíndrica i queda molt més fi. En resum, posant-hi una mica d’amor.