Dues cooperatives d’Arbeca inventen el primer licor d’oliva del món
Tres Cadires i Arbequina arrenquen amb una primera partida de 2.000 ampolles d’un licor únic, procedent de la maceració d’olives deshidratades, peles de llimona i herbes
ArbecaLes olives arbequines estan de moda. Els pagesos van vendre-les l’hivern passat a 1,2 euros el quilo, el triple de fa unes poques campanyes; el preu de l’oli verge extra s’ha quadruplicat en els últims quatre anys; els venedors catalans de plançons d’olivera s’estan quedant gairebé sense existències, i, a més, molts productors processen derivats com patés, melmelades i salses per fer encara més calaix. I ara, apareix el primer licor d’oliva.
L’han dissenyat conjuntament dues cooperatives d’Arbeca (les Garrigues). Amb una producció inicial de 2.000 ampolles de mig litre (a dotze euros), els seus inventors entren en un mercat que desconeix que l’oliva arbequina li dona un toc distintiu de xocolata a la beguda. Amb aquest primer llançament volen comprovar si el licor és ben rebut pel consumidor i preveuen produccions massives si la cosa funciona.
Per a aquesta primera tanda de botelles s’han utilitzat quaranta quilos d’olives arbequines deshidratades i conreades en terreny de secà. Els experts indiquen que les olives que pateixen més la manca d’aigua presenten una concentració alta d’oli i, per tant, ofereixen un sabor més intens que les de regadiu.
Les olives destinades a aquest nou licor han estat macerades amb aiguardent de seixanta graus durant 21 dies (una xifra imparella, molt important!). El beuratge ha estat arrodonit amb peles de llimona i sajolida, una herba típica de les conserves d’olives. Finalment, s’ha arribat a una beguda que, rebaixada després fins als 20 graus definitius, diuen que és ideal per a qualsevol moment: “Al migdia fent un vermut, a la sobretaula, a la tarda fent un beure, o més entrada la nit, fent uns xarrups o una copa al pub”, promouen els seus creadors.
Ells diuen que és un licor únic al món. Es coneixen cerveses i, fins i tot, ginebres fetes també amb olives com a ingredient base. També hi ha algun licor elaborat a partir de la fulla d’olivera, que és tradicionalment coneguda per a infusions. Però mai se n'ha fet un com aquest d’ara.
Els seus autèntics creadors són els membres de la Cooperativa Tres Cadires d’Arbeca, una entitat sense ànim de lucre formada per experts en l’elaboració de licors, sobretot de vermuts i ratafies. El seu producte estrella és el vi de nous, però l’embrió del licor d’oliva va ser precisament un vermut ecològic de l’any 2021, el Caràcter, on els socis van fer una primera prova introduint-hi l’arbequina barrejada amb desenes de plantes aromàtiques autòctones. “Hi vam descobrir un toc entre xocolata i cafè que ens va semblar inusual, però molt interessant”, descriu Andreu Culleré, el responsable productor d’aquesta cooperativa que impulsa l’agroecologia i l’economia social i solidària a Ponent. “No espereu trobar el concepte d'oliva que us ve al cap, aquest s'escapa de la regla!”, adverteix Culleré.
Economia circular
La recepta del nou licor l'ha adquirit ara en exclusivitat l'Arbequina, la cooperativa agrària local formada per més de 500 socis, majoritàriament pagesos productors d’olives, ametlles i cereal. Inicialment, vendran el licor des de la seva agrobotiga i a través del comerç electrònic, però han començat un pla de promoció entre tots els seus clients distribuïdors d’oli. “La sort és que es tracta d’un producte que no caduca; per tant, no tenim pressa”, comenta el director general de l’entitat agrària, Sergi Millán.
L’estratègia comercial de l’Arbequina ha estat encaminada des de fa uns cinc anys a diversificar la seva facturació i, sobretot, “donar un valor afegit a la producció dels nostres socis”, afegeix Millán. I és que el rendiment econòmic dels seus cultius és molt més elevat quan comercialitzen aliments processats. “Intentem trobar productes que permetin guanyar més diners al nostre soci”, argumenta.
Sota la seva pròpia marca registrada, l’Arbequina, la cooperativa ja disposa d’articles com l’olivada, la xocolata negra amb oli i, fins i tot, un vinagre de vi negre ecològic. Tots ells, asseguren, estan processats per firmes de proximitat a partir de les collites dels seus socis. “D’aquesta manera generem riquesa al poble a través d’una economia circular”, reivindica el director general.
La sinergia entre les dues cooperatives locals no finalitzarà probablement amb aquest licor d’oliva. Ja va començar l’any passat quan, després d’un llarg estudi de viabilitat, van acabar construint una planta de maltatge de cereals que, a partir d’aquest mateix estiu, començarà a processar el cereal dels socis de l’Arbequina per distribuir malta a empreses cerveseres locals. La idea és que, a curt termini, l’Arbequina aparegui al mercat amb la seva pròpia cervesa ecològica i més begudes fermentades i destil·lades. I els socis de Tres Cadires estan disposats a formar-ne part, sempre que continuïn compartint una bona química.