NI UN DIA A CASA
Restaurants 11/10/2020

Un geni sense receptes

Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
3 min
L’Albert Ventura al Bar Thonet, situat al carrer Escudellers de Barcelona.

L’ Albert Ventura és un paio genial. Vam anar al Bar Thonet per conèixer l’ alter ego de la cuina d’uns dels millors xefs de Barcelona. La seva notorietat i el seu prestigi al capdavant del Coure ens obligaven a explicar-vos aquesta aventura que va iniciar fa dos anys al carrer Escudellers. El Bar Thonet és just a l’inici de la Rambla dels Caputxins. No és cap novetat, però no hi ha gaire gent per aquelles contrades. La pandèmia que estem patint ha causat estralls en molts punts del país, però la Rambla de Barcelona és un dels llocs on es fa més evident per la falta de turistes. Però això sembla que no afecta l’Albert Ventura. El seu projecte està enfocat al públic local.

El restaurant està ubicat en un local modernista de l’any 1902 protegit com a Bé d’Interès Cultural. Va ser aquí on es va establir la primera vermuteria de l’estat espanyol. El nom és un homenatge a Michael Thonet, dissenyador de mobles alemany que va ser el creador de la tècnica per corbar la fusta per a les cadires a mitjans del segle XIX. Evidentment les cadires del Thonet són d’aquest estil.

El Bar Thonet és una fonda en majúscules. Hi ha un menú de 15 euros molt temptador, però deixem que l’Albert ens mostri la seva carta i triï per nosaltres. Ostres, croquetes, bonítol amb tomàquet, les seves braves, una ensaladilla russa més bona que la del Coure (dir això pot semblar un sacrilegi!), truita de carxofes amb cansalada, cargols i bistec tàrtar són els plats, platillos i tapes que ens permeten valorar una mica més la cuina de l’Albert. “És molt difícil fer cuina casolana perquè tothom en té referències, ja sigui de la mare o de l’àvia. La cuina internacional o de disseny és més difícil de comparar perquè no hi ha tants referents. Com valores un tataki o una esferificació si no n’has menjat de petit? En canvi, tots som capaços de valorar uns canelons o un fricandó”, ens comenta l’Albert mentre parlem de la cuina del nostre país.

L’Albert és un cuiner d’ofici. Considera que no és creatiu (nosaltres en discrepem) però és innegable que es fa un fart de treballar. “A les nou del matí soc al Coure o al Bar Thonet i no en surto fins que tanco el restaurant després del servei del vespre. Jo cuino. No dirigeixo. Jo penco”.

Fa més de trenta anys que és darrere els fogons i encara no ha fet servir una recepta. La seva àvia no en tenia. Ell tampoc en tindrà. S’expressa a través d’una cuina casolana feta amb sentiment, talent i qualitat. Al Coure ens trobem amb un Albert més formal, i en canvi al Bar Thonet treu el seu cantó més divertit, relaxat i proper.

És un plaer seure amb l’Albert després d’un bon sopar i compartir un gintònic mentre parlem del Barça, de la cuina i la vida. “Ets feliç?”, li preguntem. “No ho sé. El que sí que sé és que estic de puta mare. Visc per passar-ho bé i riure tant com pugui”. El Bar Thonet desprèn part de la personalitat de l’Albert. Aneu-hi, gaudiu d’un bon àpat i després, si us ve de gust, passegeu sense aglomeracions pel Barri Gòtic, uns dels barris amb més encant i història de Barcelona. Després de tot això us podem assegurar que sereu una mica més feliços. Nosaltres ho som.

Bar Thonet

Carrer dels Escudellers, 8 (Barcelona)

Carta: Cuina casolana de qualitat

Must: Ensaladilla russa

Vi: Carta curta amb bones referències

Servei: Atent i professional

Local: Edifici modernista protegit com a Bé d’Interès Cultural

Preu final per persona: 30 euros

stats