Gastronomia i oci

Els sis esdeveniments primaverals imperdibles per gaudir menjant (i bevent) a l'aire lliure

Menges típiques, festa i música en directe en són alguns dels ingredients principals

Joana Costa
4 min
Asssitents d'una edició anterior de l’Eat Gaudí.

Una de les millors coses del bon temps és poder gaudir dels exteriors a tota hora: per esmorzar, per un cafè al migdia, per dinar, berenar, després de la feina i també per sopar. Però a més a més, la moderació de les temperatures porta amb els seus aires suaus aquells esdeveniments i saraus que tant llueixen i tanta patxoca fan. Per als foodies de qualsevol latitud catalana hi ha una llarga llista de cites imperdibles. És moment de gaudir tant de la gastronomia com de les activitats que, en diferents formats, van aterrar a les viles i ciutats per fer bandera dels bons ingredients disponibles, els grans productes de proximitat i un esperit mediterrani que, més que qualsevol altra cosa, vol passar-s'ho bé.

Menges vintage

Aquest cap de setmana, 20 i 21 d'abril, el Moll de la Fusta de Barcelona acollirà la desena edició del festival All Those Food Market, en què hi haurà presents més de seixanta projectes gastronòmics entre elaboradors de productes i suggerents restaurants amb propostes d'street food per gaudir allà mateix. Per exemple, s'hi podran degustar sabors tradicionals amb tocs sorprenents com els de Dos Pebrots, Palo Verde o Fat Barbies i platerets exòtics com els de Lady Dumpling, Anormal o Warike, que compartiran protagonisme juntament amb les noves propostes com les de Casa Inés, Insolent o Molla, i la nova i atractiva proposta dels xefs de Sartoria Panatieri. També hi haurà els pastissos de formatge de Jon Cake, els icònics gelats de DelaCrem, els dònuts vegans d'Areca Bakery, els fermentats de Sants Ferments i els còctels llestos per beure d'East Drops, en un univers de propostes de tota mena.

Un dels plats de l'All Those Food Market d'una edició anterior.

Formatges artesans a dojo

Si sou dels que sempre heu de tenir una bona peça de formatge a la nevera i dels que creieu que sempre és un bon moment per menjar-ne un tros (o dos), no us podeu perdre també aquest cap de setmana, 20 i 21 d'abril, el Lactium, la fira del formatge artesà que se celebra a Vic. És ja la 16a edició i està trufada d'activitats. Serà al Parc Jaume Balmes i compta amb la participació de 40 formatgeries artesanes, 10 de les quals de quilòmetre zero, ja que són de la mateixa comarca d'Osona. L'esdeveniment, a més, acull el concurs al millor formatge artesà català del 2024, així com la segona edició del millor pastís fet amb formatge català. La majoria d'activitats són gratuïtes i n'hi trobareu de pensades específicament per a la canalla. Durant tota la fira també podreu participar en la Gimcana Pagesa, organitzada per la Plataforma Revolta Pagesa, en què a través del joc expliquen les seves reivindicacions.

Les flors de Girona

Girona Temps de Flors és ja tota una institució per als amants de la flora, i l'evolució natural d'aquesta atractiva cita primaveral ha estat, des de fa anys, Gastroflors, la secció d'aquesta popular festa dedicada a la menja de flors comestibles i que tants plaers comporta. En el context del festival floral, alguns restaurants, bars i cafeteries de la ciutat de Girona, entre els quals n'hi ha molts de ben emblemàtics (com el Mimolet i l'Índigo), proposaran de l'11 al 19 de maig una oferta de menús i plats de cuina creativa elaborats amb aquest particular ingredient per delectar-se abans de visitar les escales decorades de la Catedral de la ciutat o després de passejar-se entre els patis privats engalanats. És tota una oportunitat per gaudir de valent i alhora endinsar-se en un món d'ingredients poc presents habitualment a les cartes dels restaurants.

Visca el bacallà

Fins al 30 d'abril Tossa de Mar acull una cita bolcada totalment en la cuina d'aquest saborós peix. Es tracta de les jornades gastronòmiques La cuina del bacallà, que enalteixen aquest producte i el savoir faire a l'hora de cuinar-lo. Hi participen una dotzena de restaurants d'entre els més emblemàtics de la població, que preparen menús on aquest peix tan icònic és el protagonista, com daus de bacallà, empedrats i fideuades. El bacallà ha estat i continua sent un dels ingredients més tradicionals i més versàtils dels plats de la cuina de la localitat, i ho és especialment en el context de la Setmana Santa (malgrat que aquest any ha caigut tan d'hora). Tradicionalment, aquest plat és considerat perfecte per al dejuni i el personatge de la Quaresma es representa amb aquest peix a la mà. Envoltat d'aquesta simbologia, el bacallà fa festa grossa a la localitat fins a finals de mes. Els restaurants que hi participen proposen un menú especial de tres plats, diferent a cada establiment, amb preus entre els 35 i els 50 euros, aproximadament.

Tàrtar de bacallà de Can Pini.

Més Tast a la Rambla

El Tast a la Rambla ja es pot considerar una cita consolidada a la ciutat de Barcelona i aquest any la farà encara més grossa que altres anys, ja que arriba al seu desè aniversari. Nascuda pràcticament als peus del conqueridor Cristòfol Colom, els estands d'aquesta trobada gastronòmica s'ompliran un any més de foodies afamats tot tornant-se a celebrar a l'emplaçament que ja es va estrenar l'any passat per primer cop: la cèntrica plaça Catalunya. Allà l'esdeveniment disposa de més espai que a l'ajustada Rambla (perfecte per absorbir-ne l'èxit), tot i que manté el nom d'aquest icònic carrer de la ciutat com a emblema. Amb aquest títol ramblista, del 6 al 9 de juny, els restaurants i bars gastronòmics de la ciutat, també les pastisseries, hi exposaran les seves creacions perquè els participants les puguin tastar.

L'útima edició del Tast a la Rambla.

A les faldilles de Gaudí

Eat Gaudí Bellesguard és un mercat gastronòmic que celebra l'arquitectura d'Antoni Gaudí tant com la teca que es menja als seus peus. Aquest monument de la zona alta de Barcelona acull la música en directe que s'hi sent i les menges locals, internacionals i saludables que s'hi ofereixen. El primer cap de setmana de juny, del 7 al 9, tornarà aquesta cita a la Torre Bellesguard a base de foodtrucks de marques representatives del sector, entre ells molts d'artesanals, que s'hi barrejaran amb agraïdes ombres del jardí i moltes taules per seure i admirar la bellesa de l'obra de l'internacional artista reusenc. A més de menjar, s'hi podran fer tastos de cerveses, vins i fins i tot de ginebres, vermuts i cafès. A banda, hi haurà tallers infantils, activitats per als gossos i música en directe.

Pèsols amb sèpia i patates

Fins a l'1 de maig també hi ha una altra reunió gastronòmica al voltant d'una de les joies sibarites de casa nostra: el pèsol del Maresme. Un any més, se celebra una nova edició de les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró: Pèsols amb sèpia i patates. Amb aquest nom (tan poc comercial), la trobada gastronòmica segueix el seu camí iniciat l'any 1998, quan es va començar a enaltir el plat de sèpia amb pèsols i patates com a símbol de la ciutat que cull els pèsols cada any i captura, davant les seves costes, tendres sèpies, cuinades amb patates conreades a la Serralada del litoral, en una mena de poètic circuit tancat. Tot i que aquest és més aviat un plat casolà, aquesta fira és una gran oportunitat per tastar-lo d'una manera diferent de la mà d'una desena de restaurants que el mantindran a la seva carta aquestes setmanes.

stats