Trinitat Gilbert

La DO Penedès, terra de vins negres?

DO-Penedes-que-Abelles-Viladellops_1892220781_48004369_651x366 / TJERK VAN DER MEULEN Zoom

Un vi negre de guarda, de la DOPenedès, és el millor vi català del 2017 segons els premis Vinari, que van fer conèixer el veredicte a Vilafranca del Penedès el 6 d’octubre. El nom del vi és Turó de les Abelles, de factura ecològica i elaborat pel celler Viladellops, al capdavant del qual hi ha Marcelo Desvalls.

La notícia va alegrar el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, Josep Maria Albet Noya, que a la mateixa gala ja remarcava el bé que feia el premi per difondre la DO i fer conèixer més els vins negres que s’hi elaboren. Per la seva banda, Marcelo Desvalls, mentre recollia el tercer premi que va aconseguir a la mateixa gala dels premis Vinari, organitzats per la revista digital Vadevi.cat, destacava també l’alegria perquè el vi guanyador fos un negre i de guarda (criança de més de 12 mesos).

Ara bé, per què sorprèn que la DO Penedès pugui fer bons vins negres? “Perquè abans de la fil·loxera era una terra de vins negres”, però després de l’aniquilació de vinya per l’insecte la replantació es va fer amb varietats blanques “per elaborar vins tranquils i escumosos”, afirma Toni de la Rosa, del celler Torelló.

Dit això, continua explicant De la Rosa, “si hi va haver un moment de la història que la DO Penedès va ser una terra de vins negres ho pot tornar a ser, i de fet s’estan fent molts esforços per part de molts cellers per fer vins negres de gran qualitat”.

Per la seva banda, Irene Alemany, del celler Alemany i Corrió, coincideix a afirmar que la DO Penedès havia sigut una terra de vins negres. I ho diu en passat, malgrat que el seu celler elabora vins negres tan emblemàtics com el Microscopi, un vi solidari que es va crear per donar les recaptacions de les vendes a la planta d’oncologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. O encara un altre d’emblemàtic, el Sot Lefriec, vi negre de llarga criança, o el Pas Curtei. També n’elabora de blancs, com el K22 Bonesvalls, que han elaborat com si fos un vestit prêt-a-porter per als menús de degustació del restaurant Enoteca, del xef Paco Pérez.

Seguint aquest fil, el sommelier Òscar Villagarcia apunta que la DO Penedès ha fet bandera d’una varietat concreta de raïm, la xarel·lo, perquè li ha anat bé per fer-ne identitat “dins d’un mercat tan globalitzat”. Però, remarca el sommelier, “la DO Penedès és zona de molts i molts vins”. De fet, hi ha una nova generació de viticultors, inquiets, que estan enriquint i diversificant la DO Penedès, i per això ja “no venen tot el que produeixen a grans cases”, com tradicionalment la pagesia havia fet al Penedès.

I és que “fa anys que es fa una bona feina amb els vins negres”, sosté Josep Maria Albet Noya. I per això “arriben els premis”. El president de la DO Penedès fa referència a la llista de guardons als Vinari, com ara el rebut pel negre criança Mas d’Aranyó, de Segura Viudas. Justament la difusió dels vins negres, més enllà dels blancs, és un dels objectius de la DO Penedès. “Per això hem rebut amb tanta alegria el premi del millor vi de l’any per al negre ecològic Turó de les Abelles”, repeteix Albet Noya. Al mateix temps, “la percepció de molts consumidors és apreciar més el caràcter fresc dels negres del Penedès, perquè hi redescobreixen un perfil més bourguignon que mediterrani pur”, afirma Albet Noya.

D’altra banda, el president de la DO Penedès també afegeix que el canvi climàtic ha afavorit l’elaboració dels vins negres al territori. “Amb la disminució real de les pluges s’estan reduint les produccions i, per tant, la maduració de les varietats negres és millor ara que fa quinze o vint anys”.

Marcelo Desvalls, l’elaborador del millor vi del 2017 segons els premis Vinari, apunta que, més enllà dels reconeixements, “la seguretat és fer sempre bé la feina, tant en vins negres com en vins blancs”, i just per aquest motiu a la mateixa gala dels premis assegurava que estava tranquil: “Quan la feina està ben feta, de nervis no n’hi ha”.