T.GILBERT / A.OM / J.CASTELLANO / M.MASDEU
Barcelona

Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan Zoom

Òscar Teixidó és el responsable de cuina del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT - Universitat de Barcelona. El CETT integra cicles formatius, graus de turisme, el grau de ciències culinàries i gastronòmiques de Catalunya i també màsters i postgraus en turisme.

Ingredients per a 1 coca de Sant Joan (350 grams)

170 g de farina de força

30 g de sucre blanc

100 g de mantega Cadí DOP

3 g de sal

12 g de mel

4 ous

75 cl de llet sencera

12 cl de moscatell

12 cl d'anís dolç

8 g de llevat de forner

Fruites confitades segons el gust (comprades)

Sucre llustre (segons el gust)

D'una banda, barregeu els ingredients sòlids: la farina, la sal, el sucre i el llevat. De l'altra, barregeu els líquids: la mel, els ous, la llet, el moscatell i l'anís.

Després ajunteu les dues barreges i afegiu-hi la mantega Cadí temperada, és a dir, a temperatura ambient.

Amasseu bé la massa. Podeu afegir-hi farina si trobeu que queda massa enganxosa a les mans.

Deixeu-la reposar amb un drap a sobre fins que es dobli el volum de la massa.

Després estireu-la i doneu-hi forma de coca.

Col·loqueu-la sobre una safata per anar al forn, amb un paper sulfurat. La massa ha de tornar a reposar fins que torni a doblar el volum. Poseu-hi la fruita confitada per sobre.

Un cop fermentada, pinteu-la amb un ou prèviament batut i amb un pensament de sucre per sobre. Ara és el moment de posar-la al forn durant 15 minuts a 230 ºC.

A fora del forn, feu-hi el toc final: sucre llustre, tamisat amb un colador.

Apunts: com més aromàtica feu la massa brioix, més gust tindrà. Així doncs, si voleu hi podeu posar pell de taronja ratllada, espècies o altres licors.

La curiositat: la mel, a més de la dolçor, aportarà melositat a la recepta.

Bon Sant Joan!